Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Suspension - Brakes - Steering> 57 ford /gm 605 p/s wanders bad
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: 57 ford /gm 605 p/s wanders bad Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
09-15-2010 05:27 PM
mikehunter
605 gearbox problems in a 58 chevy wagon

I have a 605 gearbox in my 58 chevy wagon --wandering and a hard spot right or left. Not just the 1st partial turn of the steering wheel but on the 2nd turn as well -at first thought it was something rubbing --not --I am almost positive its the gearbox --Purchased it rebuilt --a couple of years ago, and only about 300 miles or so on it --but time has run out to get a refund


[QUOTE=60tbirdrick]
Quote:
Originally Posted by KULTULZ
grandpaws 57

Listen...

Go to this website... http://www.squarebirds.org/dcforum/DCForumID1/1029.html ... and scroll down until you see a post made by 63tbirdrick.

That post was from me. (Different name, used to have a 63) I am having same issues as grandpaws57. The locking up is pretty bad and dangerous. I doubt its the installation if the two boxes are in different types of cars and having same problems. At first they said that the fluid temperature is getting too hot and causing the tollerances to close up and to add a cooler to the system. I did this and the problem did not go away so i added another cooler and the problem is still there but not as bad. This is basically fixing the symptom and not fixing the problem. Gearheads seems reluctant to respond to these issues for some reason. I am hoping to get this resolved soon as my summer cruzin plans went out the window in a hurry.
07-31-2009 06:24 PM
JEM
Resurrecting old thread...

I've got a Gearheads kit on my '64 wagon, it hasn't run yet and I'm not expecting to use it. Ever since I got it, and looked at the welds etc. on the box housing, I'd figured I'd have to tear it down and have a look inside and have every weld in the thing crack-tested before I'd use it.

The Wurth rack setup with the J-car rack looks like something I could fabricate myself (not even sure if he's doing them anymore) but after some thought (and playing with J-car setups on my '65 Mustang) I'm looking at a different direction for the wagon.



This is a ZF Servotronic box out of a Cadillac Catera (Opel Omega MV6) - basically the same thing used in E38 ('95-01) BMW 740i/750i and E39 ('00-03) M5 (and some other '97-03 Euro-market 5-series) except for the case shape (the BMWs have a very short output shaft and mounting lugs on the box.) The sector shaft and housing are within 1/4in of the stock Ford Saginaw box, and while there's a lot more bulk on the steering-column side of the box it's pretty much the same as the Ford box where it abuts the frame.

And because of all the Cateras that blow up beyond economic repair from cam-belt tensioner pulley failures, 50-70K-mile examples are dirt-cheap.

It's not in the car with the engine, headers, etc. so there's still questions to be answered; the input housing can be rotated 90 degrees to relocate the Servotronic PWM solenoid cube up instead of sideways if you drill a couple new oil passages in the housing. Making the Servotronic variable assist work might take some juggling; BMWs and I think the Catera integrate the vehicle-speed-to-steering-assist electronics into the body computer, but some other Servotronic-equipped vehicles (lots of Audis) use a relay-package standalone controller.

A little bit of mockup time shows that the rubber boot at the steering-column end of the housing fits - magically - just about at the '64 firewall. It'll be another month or so before I get much further with it.

Like figuring out what to do about the pitman arm...

I wouldn't be surprised to see someone do a Saginaw (Delphi) 600/670 (whatever it is - the one with the 'rack and pinion' solid-input-shaft valving) box conversion, those are getting very common for e.g. the Tri-5 Chevys and they're dimensionally very similar to the ZF box (and the 605, which is nothing special.)
09-26-2008 05:36 PM
60tbirdrick
Quote:
Originally Posted by grandpaws 57
Second season with r/p.Have had ZERO PROBLEMS.Still using GEARHEADS Box to hold open outhouse door!!!

Thats funny . I haven't figured out what to use mine for yet. Too bad I don't have an outhouse.
09-23-2008 12:11 AM
grandpaws 57
update

Second season with r/p.Have had ZERO PROBLEMS.Still using GEARHEADS Box to hold open outhouse door!!!
08-16-2008 11:45 PM
grandpaws 57
leading site on rods?

Keeping up on my friend at GEARHEADS CRUSIER PRODUCTS,I SEE THAT MORE PEOPLE ARE READING THREAD AFTER BEIND BURNED.No question that this site leads the way.
08-13-2008 07:52 AM
grandpaws 57
best I can

Shaft length,center support brg postion all affect u-joint final postion. We did move center support mount. Play with it,took a while.
08-12-2008 10:18 AM
59 wagon man Can You Explain About Phase/align?
08-11-2008 07:39 PM
grandpaws 57
update on R/P

AS to the gentlemans ouestion- my steering works very smooth. We spent a lot of time getting steering shaft and joint to be in phase/align .I suggest you leave rack disconnected till you get good feel. good luck ps had the wagon up to 80+mph several times, rock solid.
08-08-2008 11:42 AM
laguna
My saganaw

Quote:
Originally Posted by KULTULZ
Question please...

How much difficulty was there mounting the housing to the frame rail and did you then use an origional M/S drag link and tie rods? Are you using a Saginaw, Eaton, Thompson or CII pump?

No problem at all... one hole to drill the other two fit the old ones and box is in the same place... stock 55 from pitman arm out... kept the one that came with the box. Worked great from the first day, tho did rebuild the box.

I never looked at my ps pump so don't know what it is... tried just now but can't tell. It came with the '88 5.0. Feels just right for steering.

Sorry I didn't see your question sooner.
08-08-2008 09:49 AM
59 wagon man hello grandpaw just a quick question about your wurthit install did you notice after installing the r & p and hooking up the linkage a little bit of ruffness as the ujoints in the linkage swiveled? i can feel the ujoints as the work around in the sateering wheel and was just curious
11-22-2007 05:13 AM
grandpaws 57
update 11/07

It's been a year sence I took Gearheads crusier Products box out and put a rack in.No problems,car drives great.Never got money back,but,I am not alone!!! Got to watch speed now,drives so good.
08-18-2007 09:09 AM
grandpaws 57
followup on Gearheads

When & were will your followup be? Other rodders should be adware!!!
07-23-2007 10:36 PM
Bryan59EC Just so y'all dont forget I am here.
I have the 605 in my Avatar car.
Not entirely happy with it.
Wanders a bit
But not enough to keep me from driving it around---ha ha

Bryan
07-23-2007 05:35 PM
60tbirdrick [QUOTE=V8TV]Hello!

We installed a Gearheads system on our 1962 Galaxie, and we must be one of the luckier ones.

V8TV.
Are you happy with the grarbox? Could you live with the wandering and be satisfied? Would you recomend this to other Ford owners?
Why bother with this "UPGRADE" if it doesn't drive any better, or even worse than the original? I haven't driven my T-Bird much at all this summer because of these boneheads.
Being a media company I hope you can honestly answer these questions. maybe you can warn others.
07-23-2007 02:11 AM
KULTULZ
Quote:
Originally Posted by laguna

I put a saganaw box in my 55 (from 78 Merc wagon).

I am happy with my "original saganaw" hosed up to a 5.0 with stock ps pump.
Question please...

How much difficulty was there mounting the housing to the frame rail and did you then use an origional M/S drag link and tie rods? Are you using a Saginaw, Eaton, Thompson or CII pump?
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 03:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.