Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend> T-400 governor gear breaks off
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: T-400 governor gear breaks off Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
05-30-2007 07:10 PM
Crosley yep, the early governor gear style could be the cause.

05-30-2007 03:06 PM
Pro Built Automatics In the very early TH400's they used a gear that had a tip (***) on it, not a hole at the end like the late ones. If you have this, you will need to locate an early gear. You might try Ron at 818 2467788 for this old style governor gear. He carries very old transmission parts.
05-24-2007 01:35 PM
briscoe
T-400 governor gear

The worm gear on the output shaft, that corresponds with the governor gear, may have burrs on it.

The unit may have been exposed to the elements as well,before it found it's way into this vehicle, rust, or pits on the worm gear, once the rust was removed, will cause accelerated failure of the governor gear.
05-24-2007 12:06 AM
stea My TH350 with a fresh rebuild kept doing the same. Could not figure out the problem. Wound up replacing the output shaft. No problems since.
05-23-2007 08:01 PM
Crosley pull the tail housing off and look inside.

as mentioned the case bushing may have walked out the back of the case OR the bushing may simply be worn out
05-23-2007 06:15 PM
jakeshoe Case bushing waled out and eating up the gear?

Gear not properly attached to the gov body?

Early or late governor/case?
05-23-2007 05:08 PM
Jmark Gov binding in the case? Is the case scored in the gov bore?

Wonder if anyone makes a metal gear?
05-23-2007 04:22 PM
63droptopnova
T-400 governor gear breaks off

I have a customer who keeps snapping governor gears off in his 64 impala with a zz383 and a 400th. Any help would be greatly appreciated. Just trying to figure out what might be the cause.
thanks

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 02:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.