Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board - Reply to Topic
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Body - Exterior> Primer problem
User Name
Password
lost password?   |   register now

Thread: Primer problem Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
05-16-2008 06:10 PM
duallybuster what grit are you sanding the primer with? Also how long did you let it flash, and how many coats of base did you put on and what was it's flash time?
05-15-2008 10:41 PM
Countilaw What may be happening is...... you're putting the top coat on too soon. You should let the epoxy set for at least an hour before top coating. The top of the epoxy is air drying, the middle of the epoxy is not curing. So when the paint chips, the top surface of the air dried epoxy is sticking to the top coat, and the bottom part of the epoxy is sticking to the metal.

The first coat of epoxy is not sticking to the second coat of epoxy.

Frank
05-14-2008 03:51 AM
BarryK The mils seem awful perfect to me and I do realize the same paint sold overseas may be a different formula then sold in USA.

Only best half guess I can come up with is either you are applying the Deltron to soon over the fresh epoxy (best choice)
Or you are miss-activating the epoxy (even so, unlikely to cause this problem)

Other isolated things that could cause problems like this.
Dried acid film under epoxy.
Cheap wax and grease remover used before epoxy.
Wax and grease remover used and not dry before applying epoxy.
Epoxy applied over metal treatments.
Epoxy applied over rust converters or encapsulates.

If none apply, with what little info we have here I still think paint applied to epoxy to soon.
05-14-2008 12:49 AM
daz59
Primer problem

Hi,

Im not a hotrodder but seem to come across this forum a lot so id thought id ask here for some advice.

Im having some problem with the paint chipping off, im using PPG DP40 primer and PPG Deltron for the top coat.
The primer seems to be splitting apart as the paint chips have the primer colour on the under side of them and the metal still has a layer of primer on it, I have been spraying some test bits of metal until I get this problem sorted as itís a pain in the backside to sandblast down parts because the paint wont stick.

The total thickness of the paint is about 4mill (0.1mm) measured with a micrometer, I spray on 1-2 layers of primer, 15 or so min later when the primer has gone hard to the touch I spray on 1-2 coats of deltron, the temperature has been pretty cold outside lately but have been warming the parts up with a heater before and after painting to try and sort this problem out but I see no difference with the heater.

Could I be spraying the primer on a little thick?

See picture, paint has been scratched off with a flat head screw driver and plastic pen.

Thanks
Darren

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -6. The time now is 04:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.