no engine braking in th350 - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 07-03-2005, 04:34 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2005
Location: Washington
Posts: 8
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
no engine braking in th350



quickly and informative as possible....

tranny was leaking badly but shifted perfectly
pulled tranny to replace seals and gaskets
found clutch / band material in pan
rebuilt tranny and install B&M transpak stage 3 shift kit (with vaccum modulator still installed and connected)
flushed out lines and torque converter
installed tranny
added type F fluid as recommended

Now in drive trans seems to shift very soon from first to 2nd and possibly a bit soon to 3rd.
Manually downshifting into 2nd works
Manually downshifting into 1st doesn't
starting off in 1st (manually) trans automatically shifts to 2nd
Also in any forward gear there is no engine braking seems to go into nuetral unless to accelerate
checked cable linkage
checked kickdown adjustment
vaccum modulator is new and so is rubber hose
in drive shifts are firm but too soon especially considering shift kit so not as firm as I would expect

BTW this is my first tranny rebuilb and my 3rd shift kit installation. ! was a th400 and 1 was a th375 never had any problems with either one.

Any ideas??

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 07-03-2005, 12:36 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Morris update 9-28-2014
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,151
Wiki Edits: 1659

Thanks: 385
Thanked 106 Times in 102 Posts
pull the v-body and revisit the instructions. I believe the problem is there.

Not the shift valves , But with the detent regulator vavle or the control valve next to it.

IF the B&M kit has different springs ( Stronger) for the governor... put the original springs back in.



Quote:
Originally Posted by chayes6942


quickly and informative as possible....

tranny was leaking badly but shifted perfectly
pulled tranny to replace seals and gaskets
found clutch / band material in pan
rebuilt tranny and install B&M transpak stage 3 shift kit (with vaccum modulator still installed and connected)
flushed out lines and torque converter
installed tranny
added type F fluid as recommended

Now in drive trans seems to shift very soon from first to 2nd and possibly a bit soon to 3rd.
Manually downshifting into 2nd works
Manually downshifting into 1st doesn't
starting off in 1st (manually) trans automatically shifts to 2nd
Also in any forward gear there is no engine braking seems to go into nuetral unless to accelerate
checked cable linkage
checked kickdown adjustment
vaccum modulator is new and so is rubber hose
in drive shifts are firm but too soon especially considering shift kit so not as firm as I would expect

BTW this is my first tranny rebuilb and my 3rd shift kit installation. ! was a th400 and 1 was a th375 never had any problems with either one.

Any ideas??
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 07-04-2005, 12:40 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2005
Location: Washington
Posts: 8
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I found the problem much better now



When I installed the shift kit the trans was out of the car making some things easier and somethings harder. When I replaced the spring with the sleeve for the manual control valve there is no longer pressure on the pin that holds the valve in place. It fell out.... Replaced the pin with a piece of nail. ALL BETTER!!! I have all gears when I downshift and engine braking again also shift point for 1-2 shift is much better not to soon now. Hopefully this will help anyone else having similar problems.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 07-04-2005, 02:18 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Morris update 9-28-2014
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,151
Wiki Edits: 1659

Thanks: 385
Thanked 106 Times in 102 Posts
it is almost like I had seen this happen before


good to hear you are on the road again



Quote:
Originally Posted by chayes6942


When I installed the shift kit the trans was out of the car making some things easier and somethings harder. When I replaced the spring with the sleeve for the manual control valve there is no longer pressure on the pin that holds the valve in place. It fell out.... Replaced the pin with a piece of nail. ALL BETTER!!! I have all gears when I downshift and engine braking again also shift point for 1-2 shift is much better not to soon now. Hopefully this will help anyone else having similar problems.
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ENGINE BALANCING NAIRB Engine 19 12-29-2013 07:45 PM
the history of chevy v8's savman1 Hotrodders' Lounge 43 03-02-2012 07:57 PM
Build for Hp or Torque? Venturat Engine 76 09-23-2008 11:22 AM
Engine rebuild ...... Help stingraymax Engine 2 11-11-2003 07:17 PM
454 engine swap joes stude Engine 1 07-17-2003 09:12 AM


All times are GMT -6. The time now is 08:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.