No shifts from 1991 700r4 - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 02-17-2011, 10:14 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Location: Oxnard, ca
Posts: 3
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
No shifts from 1991 700r4

Hey all, i know this is a problem that has been discussed over and over however i have alittle more info to ad.

I have a freshly rebuilt 1991 700r4, it will not shift out of first!

Fluid level is perfect.

I have removed the governer and the piston moves freely and the teeth are brand new.

I removed the pan and checked the tv rod. It goes in and out just fine nice and smooth, i can push it in all the way and it snaps right back... I am using a lokar cable. And its adjusted right. I have tryed adjusting it loose and stiffer, no change.

As i drive, i have tried driving slow and also rapping on the throttle, one thing i have noticed is that if i alow it to pick up speed and increase rpms, as soon as i let off and then give a bit more throttle it feels as the trans is slipping. Once again the fluid level is correct acording to my tci dip stick.

I have tried to shift it manually, however no luck! I am stumped!

Any help would be great!

Erik

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 02-17-2011, 10:51 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Location: Oxnard, ca
Posts: 3
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Update

When i shift manully out of N to D it will go into gear but never shift out of 1 gear however when i am just coasting and i shift all the way down to 1 it feels as it down shifts, so i am assuming that when i shift out of N to D its really going into 2nd?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 02-17-2011, 11:18 PM
dsgb610's Avatar
I be Strokin!!!
 
Join Date: Jun 2006
Location: florida
Age: 29
Posts: 102
Wiki Edits: 0

Thanks: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Throttle Valve cable?? I had similar is issues with my transmission.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 02-18-2011, 01:24 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Location: Oxnard, ca
Posts: 3
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Anyone have an idea
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 02-18-2011, 01:32 PM
Jake_Dragon's Avatar
Member
 

Last journal entry: New Carb
Last photo:
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida
Age: 49
Posts: 772
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 2 Times in 2 Posts
If your transmission doesn’t shift out of first gear or shifts hard at too high a R.P.M. this doesn’t always mean you have a problem. This could be a stuck throttle valve caused by a small piece of trash. This sometimes happens after a rebuild. Sometimes the throttle valve can be unstuck without removing the valve body. Get up to about 20 to 30 M.P.H. and hit the gas pedal on and off hard with your foot. This might do the job. If that doesn’t work remove the throttle valve cable end from the throttle, with the motor at idle in park, pull the cable in and out very fast, this might work, if not the valve body must be removed by a transmission shop to be unstuck. This could cost $50.00 to $100.00.

http://www.transmissioncenter.net/700r4.htm
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 02-18-2011, 05:21 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,099
Wiki Edits: 1659

Thanks: 340
Thanked 102 Times in 98 Posts
If the fail safe check ball is in place.. the minimum setting on the cable is important. If the minimum setting is not set correctly the check ball will seat and the trans shifts late like WOT

Have you checked the governor plastic gear to see if the gear is broken or worn out? Governor not turning, the trans thinks it is not moving = no shifts
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 02-25-2011, 06:54 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Location: Goshen, VA
Posts: 8
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
what kind of grease did you use to hold the checkballs in place during assembly? i rebuilt one recently and the grease didnt wash off very fast and caused the same thing you have. I drove it down the road and let it get speed down a hill and put the petal to the floor a few times and that let the balls wash off and started working right.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
700R4 Shifts Too Soon 10mikeymike Transmission - Rearend 5 11-19-2009 07:20 AM
700r4 delay between shifts 79280ZX355 Transmission - Rearend 4 06-16-2009 09:39 PM
700R4, only shifts @ WOT Hotwire Transmission - Rearend 13 09-05-2008 08:14 PM
700r4 shifts pink63impala Transmission - Rearend 7 03-16-2005 04:57 PM
700R4 Shifts Keppie Transmission - Rearend 6 07-16-2002 11:48 PM


All times are GMT -6. The time now is 04:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.