Non Hotrod Brake Question 1993 S-10 - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Suspension - Brakes - Steering
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 12-04-2005, 03:48 PM
zonk's Avatar
Home Built Rods No Rules
 

Last journal entry: Home Made Sheetmetal bender plans
Last photo:
Join Date: Dec 2002
Location: 2 acres country Iowa
Age: 57
Posts: 749
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Non Hotrod Brake Question 1993 S-10

Been having a small problem on my 1993 S-10 Blazer. Just started doing this all of a sudden. When I first back it out in the morning and stop at my first stop sign (about 100 ft) the brakes will all of a sudden grab and lock up especially the right rear, with the smallest amount of brake pedal applied.
Before I back it out seems if I pump the brakes a few times it doesn't seem as bad or not at all. The rest of the day seems to be ok,only after it sits like overnite it does this. Haven't had time to check everything out took a quick look around tires didn't notice any fluid or leaks, my thought is could the power brake booster is going bad?,, just a thought, any ideas. Thanks.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 12-04-2005, 05:30 PM
advanced design's Avatar
Just havin' fun.....
 

Last journal entry: Wheels and tires
Last photo:
Join Date: Jun 2004
Location: Oblong, Illinois
Age: 53
Posts: 646
Wiki Edits: 0

Thanks: 3
Thanked 3 Times in 3 Posts
I would look for a leaking axle seal. The small amount of oil that leaks out overnight can cause that brake to lock. After a couple applications the oil is burned off which is why the problem only occurs once in the morning.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 12-04-2005, 08:28 PM
abstruse dutch uncle
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: East Coast USA
Age: 44
Posts: 393
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Take the durn wheels off and look!
Definitely could be a leaky axle seal or cylinder.
Even just a stuck adjuster could do that because of the angle of the shoes... or weak shoe springs... or worn shocks (doubtful)... ...
Do a thorough inspection.

There is a service bulliten on the Ranger for early morning lockup due to type of lining material... so even that could be it if you find no other culprit. I would hope not on a Chevy though
They have their own problems.
S10s liked to leak axle seals. Even if very slightly you will see telltale signs of dark staining on the drums, or hair-like resin around the shoes.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Suspension - Brakes - Steering posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
digital dash question?? for a 1993 gmc van dejaybrian Interior 8 06-17-2003 11:19 PM
Brake Reservoir Question Jag Daddy Suspension - Brakes - Steering 3 03-31-2003 10:47 AM
another 10 bot question for 54 chevy DeathByGreaser Transmission - Rearend 0 12-20-2002 05:38 AM
simple brake lite question ( simple for you) dontknownuttinboutnuttin Electrical 7 12-08-2002 05:58 PM
Basic 10 bolt question Madd Syntst Transmission - Rearend 6 07-08-2002 06:46 PM


All times are GMT -6. The time now is 03:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.