not really hotrodding, but has anyone worked with the ford 7.3DIT diesel? - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 02-25-2004, 08:43 PM
sbchevfreak's Avatar
Licenced Automotive Technician
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: Land of big Easter eggs, Alberta
Age: 34
Posts: 1,609
Wiki Edits: 0

Thanks: 13
Thanked 9 Times in 9 Posts
not really hotrodding, but has anyone worked with the ford 7.3DIT diesel?

just wanted to see if anyone knew much about the 7.3DIT diesel used by ford. i've got one in my shop right now that is in a school bus, and it is pouring fuel into the cooling system. so much that it is actually overflowing the surge tank. i've got a few ideas, but i wanted to get some feedback from people who might have more experiance with this engine. any ideas?

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 02-25-2004, 08:48 PM
FASTCHEVY's Avatar
RatRod B4 RatRods were Cool
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: Dallas Texas
Age: 32
Posts: 800
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Dang! never herd of a Navistar engine doing that.
Must have a crack in the intake or somthing connected in the wrong place.

Good luck man.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 02-25-2004, 08:57 PM
sbchevfreak's Avatar
Licenced Automotive Technician
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: Land of big Easter eggs, Alberta
Age: 34
Posts: 1,609
Wiki Edits: 0

Thanks: 13
Thanked 9 Times in 9 Posts
frustrating, isn't it? this is a new one on me too. worked on quite a few of these navi's, but they all seemed pretty reliable and trouble free. if you don't count the turbo return leaking oil, or bad injector o-rings, or pintle press switch sticking!lol



checked out all fittings, lines, coolers, filters, ect, that could be hooked up wrong, but nothing screwy there. intake is a dry setup, no fuel in there, injectors and lines in the heads. no oil in the a/f, no loss of compression, and the engine runs absolutly smooth!!! it doesn't leak at idle too bad, but if you boot on it, the level in the surge tank rises, and it is straight diesel fuel. could i have an injector sleeve cracked or rotted through?

Last edited by sbchevfreak; 02-25-2004 at 09:03 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 02-26-2004, 05:52 AM
Wrencher's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Aug 2003
Location: cincinnati
Age: 56
Posts: 607
Wiki Edits: 0

Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
sb

I don't think that inj pump has coolant flowing to it? Are you sure it's not compression blowing fuel in there? There's no place the two should meet! What year is it? Is it the ford or IH 7.3?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 02-26-2004, 08:38 PM
sbchevfreak's Avatar
Licenced Automotive Technician
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: Land of big Easter eggs, Alberta
Age: 34
Posts: 1,609
Wiki Edits: 0

Thanks: 13
Thanked 9 Times in 9 Posts
it is a 98 e 350 bus. ford version, with direct injection. i'm not thinking injection pump, but the brass sleeve that is in the head itself. i think it has access to coolant and oil as well as fuel.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 02-27-2004, 07:21 AM
Wrencher's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Aug 2003
Location: cincinnati
Age: 56
Posts: 607
Wiki Edits: 0

Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
sb

Did a little checking, and yes, the only place the two would meet is the injector sleeve "0" rings, as for which cylinder, I guess you could shut down each inj. and watch a press gauge on the cooling system until there's no press. build! Good Luck Mike
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 02-27-2004, 10:06 PM
sbchevfreak's Avatar
Licenced Automotive Technician
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: Land of big Easter eggs, Alberta
Age: 34
Posts: 1,609
Wiki Edits: 0

Thanks: 13
Thanked 9 Times in 9 Posts
thanks for the feedback, fellas! we'll see how it goes.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 01:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.