Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board

Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board (http://www.hotrodders.com/forum/)
-   Engine (http://www.hotrodders.com/forum/engine/)
-   -   oil consumption (http://www.hotrodders.com/forum/oil-consumption-170182.html)

2old2fast 12-19-2009 09:35 AM

oil consumption
 
5000miles on a 388 sbc. does not foul plugs .no visible smoke . no pcv.breathers only'no "spatter" out of them . compression:165 /170. leakdown test:2#loss@80psi. what elsedo you guys reccomend I check/test to findout where I'm losing a quart of oil every 500 miles? thanks in advance!

engineczar 12-19-2009 10:40 AM

What shape are the heads in?

2old2fast 12-19-2009 11:25 AM

Oil Consumption
 
NEW [at time of build ]brodix ik200

DoubleVision 12-19-2009 12:30 PM

What oil did you use during the break in period?

oldbogie 12-19-2009 12:33 PM

Quote:

Originally Posted by 2old2fast
5000miles on a 388 sbc. does not foul plugs .no visible smoke . no pcv.breathers only'no "spatter" out of them . compression:165 /170. leakdown test:2#loss@80psi. what elsedo you guys reccomend I check/test to findout where I'm losing a quart of oil every 500 miles? thanks in advance!

How is the engine driven/used?

How fast dies number 2 take to arrive at 80 pounds?

388, I presume is a .060 over bore on a 350 block. That begs the question what is the block?

Have you checked the cam for a wiped lobe, like at number 2?

Who's heads? If they were rebuilt, did the guides get refreshed?

What are the piston's and rings?

Do you know what finish was put on the cylinder walls?

Bogie

engineczar 12-19-2009 01:52 PM

Quote:

Originally Posted by oldbogie
How fast does number 2 take to arrive at 80 pounds

I think what he means is that all the cylinders leaked about 2 psi of air when he puts 80psi to them. I don't believe he's seeing a problem specific to the #2 cylinder.

2old2fast 12-19-2009 02:02 PM

oil consumption
 
15w40 w/comp break in for first 500 mi. used mainly as a cruiser @23-2400rpm k-b claimer pistons -grant rings [cast] no idea what finish however,machine shop has good rep and they had rings. thanks engineczar,thats exactly what I meant.

DoubleVision 12-19-2009 04:02 PM

I hope you meant conventional oil. If your running synthetic now it could be it`s not broken in well enough. I break mine in the first 3000 miles with conventional oil before going to synthetic. If you did the break in with conventional disregard this post.

2old2fast 12-19-2009 04:11 PM

perhaps I should add this a 6" rod motor [piston pin up in the oil ring] .yes , rotella t[supposed to have more zddp ?!


All times are GMT -6. The time now is 02:41 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.