oil pickup tube - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 07-31-2011, 08:46 PM
whojohnjones's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: mississippi
Age: 26
Posts: 129
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
oil pickup tube

ok my car was running fine then just started running rough so I looking at oil pressure gauge an its going all over the place got home adjusted distributor everything started back fine...go for another ride starts rough idle again and no oil pressure at all..oil pump about a year old

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 07-31-2011, 08:55 PM
68NovaSS's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Working with chromed bolts
Last journal entry: New to me T-Bucket
Last photo:
Join Date: Sep 2002
Location: Nine Mile Falls/Suncrest, WA
Posts: 5,249
Wiki Edits: 9

Thanks: 105
Thanked 133 Times in 124 Posts
You're thread title may be your answer. Did you braze or pin the pickup tube to the pump?
__________________
Boost adds dignity to what would otherwise be a vulgar brawl...

Midnight Sun Street Rod Association
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 07-31-2011, 09:24 PM
whojohnjones's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: mississippi
Age: 26
Posts: 129
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
no I didn't...after a while it has pressure again
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 08-01-2011, 05:44 AM
Irelands child's Avatar
Registered User
 
Last wiki edit: Ford engine specifications Last photo:
Join Date: Jan 2005
Location: Upstate New York
Posts: 4,914
Wiki Edits: 8

Thanks: 14
Thanked 205 Times in 186 Posts
Bad gauge or bad sender/loose wire if electrical or all three.

Sounds more like an engine ground (loose wire)if the engine started running poorly and the gauge went screwy at the same time.
__________________
Irelands child
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 08-01-2011, 05:56 AM
whojohnjones's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: mississippi
Age: 26
Posts: 129
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
its a mechanical gauge
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 08-01-2011, 06:12 AM
Irelands child's Avatar
Registered User
 
Last wiki edit: Ford engine specifications Last photo:
Join Date: Jan 2005
Location: Upstate New York
Posts: 4,914
Wiki Edits: 8

Thanks: 14
Thanked 205 Times in 186 Posts
Quote:
Originally Posted by whojohnjones
its a mechanical gauge
Replace it then
__________________
Irelands child
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 08-01-2011, 02:42 PM
whojohnjones's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: mississippi
Age: 26
Posts: 129
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
nothing is coming through to the gauge confirmed that by unhookin it an cranking over the motor
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 08-01-2011, 06:59 PM
Richiehd's Avatar
JS-70
 
Last photo:
Join Date: Jun 2011
Location: Jupiter FL
Posts: 848
Wiki Edits: 0

Thanks: 158
Thanked 57 Times in 50 Posts
Quote:
Originally Posted by whojohnjones
nothing is coming through to the gauge confirmed that by unhookin it an cranking over the motor
Un hooked it where? at the gauge? unhook it at the motor, maybe your line is plugged, or kinked. If still no oil pressure, and you have oil in the pan, time to pull the pan and take a look. Possible relief valve stuck in the pump or pickup fell off, or if you have a newer style M55, the pump might be laying in the pan
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 08-01-2011, 09:43 PM
whojohnjones's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: mississippi
Age: 26
Posts: 129
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'll more than likely drop the oil pan because the line is fine wit no kinks
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 08-05-2011, 07:53 PM
whojohnjones's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: mississippi
Age: 26
Posts: 129
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
OK i just wanted to update everyone..didn't have to drop oil pan i discovered distributor had came loose..put it back in place and tightened and everything is fine
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Oil Pump Pickup Tube 1975yellowC3 Engine 4 01-04-2011 07:29 PM
84 toyota 4x4 pickup, 91 s-10 2wd pickup, leaf pack distance? fast68 Hotrodding Basics 1 10-07-2010 12:40 AM
aftermarket pickup tube installation dirtinla Engine 1 11-29-2008 05:08 PM
Checking the pickup tube? HemmiGremmie Engine 5 03-10-2006 08:39 AM
pickup tube wont fit in pump Johnn Engine 11 04-25-2005 11:12 PM


All times are GMT -6. The time now is 01:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.