Olds 307 intermittent problem. - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 09-17-2010, 11:10 PM
BMM BMM is offline
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jul 2006
Location: Not there
Posts: 605
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Olds 307 intermittent problem.

Hey guys. I posted earlier regarding a high pitched squeeling around the carburetor on an 88 307 Oldsmobile in an 88 LeSabre wagon.

I could not find any vacuum "leaks" persay, other than a vacuum line coming from the passenger side around and behind the carb not hooked up to anything. I cant figure out where it goes, but it does draw vacuum. However, that is certanley not the cause of this weird noise.

If I put any sort of pressure on the throttle at all, the noise totally stops. I dont have to move it, just put some pressure on it. The sound is a very high pitched whine, reminds me of a chime you'd hear from some sort of malfunctioning electrical device.

Now, I have no idea if that problem is associated with my running issue. The motor runs great (other than it sounds terrible, I am praying for the best). However, upon initial start up heres what usually happens:

Start, it fires up, and runs fine. 10 seconds later it will stall. Re-fire and it runs great for 30 seconds and stalls again. Re-fire and it will run fine. Just every now and then, whether its idleing or driving down the road, you can feel an odd bog like the motor doesnt want to run, but doesn't stall.


Well, I hope that explains whats going down. All those lines and hoses for the emissions and ECM controls are scarring me a bit, so hopefully I can get somewhere with this.

Cheers guys.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 09-18-2010, 11:59 AM
LATECH's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 

Last journal entry: Motor - vator
Last photo:
Join Date: Jul 2010
Location: Northeast Pennsylvania
Posts: 5,219
Wiki Edits: 0

Thanks: 203
Thanked 258 Times in 240 Posts
sounds like a vacuum leak under tha carb. Try using a piece of fuel hose 2-3 feet long to listen for it. Put one end in your ear and the other for probing so you can litterally put an ear on it. Works good for exaust leak detection too.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 09-18-2010, 02:12 PM
Registered User
 
Last wiki edit: Wheelbase database Last photo:
Join Date: Jan 2007
Location: Virginia
Posts: 3,538
Wiki Edits: 1

Thanks: 6
Thanked 148 Times in 135 Posts
The stalling on cold start sounds like a choke adjustment. The bimetallic spring in the choke coil can lose tension over time. If your carb has never been rebuilt, the choke coil will be riveted on. The rivets need to be drilled out and rebuild kits include new self tapping screws and retainer clips.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
307 Olds Barn Burner 78 monte Engine 4 04-12-2010 01:56 PM
olds 307 new carb little smoke caminocrazy1984 Engine 2 12-14-2005 03:50 PM
83 Olds instrument problem 85citation Electrical 0 07-07-2004 01:47 PM
Olds 307 Cam... Mike_82 Engine 11 12-10-2003 11:37 PM
Frustratin' 307 Olds! Need ideas. TazandChevyfun Engine 2 01-08-2002 10:10 PM


All times are GMT -6. The time now is 01:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.