Part time stumble - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Electrical
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 10-30-2012, 02:32 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Kansas
Posts: 18
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Part time stumble

I have a 1999 Yukon 130000 plus miles. Run great. I'm getting no codes and checking with a hand held scanner everything seems to be within tolerance. Sometimes after a quick in and out in a store, it will stumble and die after starting. Always restarts and then runs great. Any ideas.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 10-30-2012, 03:19 PM
302 Z28's Avatar  
Last photo:
Join Date: May 2003
Location: North Texas
Posts: 10,837
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 86 Times in 73 Posts
Obvious things like fuel filter, plugs air filter and such. Our 2004 Tahoe started something similar but it did not, die just an intermittent stumble while idling. Traced it back to a tank of gas, dropped in a can of fuel injector cleaner and in short order the stumble went away never to return.

Vince
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 10-30-2012, 07:51 PM
EOD Guy's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Aug 2010
Location: Alabama
Posts: 1,976
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 115 Times in 107 Posts
Fuel filter X2
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 10-31-2012, 07:10 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Kansas
Posts: 18
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I've checked fuel pressure has new fuel filter. Like I stated not seeing anything on scanner so must be intermitant. Just every now and then will stumble and die after a hot restart.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 10-31-2012, 08:14 AM
302 Z28's Avatar  
Last photo:
Join Date: May 2003
Location: North Texas
Posts: 10,837
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 86 Times in 73 Posts
Quote:
Originally Posted by Brass Monkey View Post
I've checked fuel pressure has new fuel filter. Like I stated not seeing anything on scanner so must be intermitant. Just every now and then will stumble and die after a hot restart.
My guess would be it's fuel related. Todays electronics are pretty much bullet proof but I would not totally discount that as the cause.

Vince
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 10-31-2012, 11:02 AM
Registered User
 
Last wiki edit: Wheelbase database Last photo:
Join Date: Jan 2007
Location: Virginia
Posts: 3,508
Wiki Edits: 1

Thanks: 6
Thanked 143 Times in 130 Posts
Quote:
Originally Posted by EOD Guy View Post
Fuel filter X2
And yet the truck runs fine at higher RPM, where it would be more sensitive to a plugged fuel filter...

I agree that a bad tank of gas or water in the tank might be the prime candidate. Failing that, I'd pull and inspect the idle air control motor. The pintle and/or seat can become carboned up, resulting in erratic idle.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 10-31-2012, 04:07 PM
EOD Guy's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Aug 2010
Location: Alabama
Posts: 1,976
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 115 Times in 107 Posts
If you have a new fuel filter..... there might be sediment in the tank and at higher rpm it's not totally blocking it, could be water in the tank, could be leaking fuel injectors, could be a leaking fuel line allowing air into the fuel line but not letting gas out...... that actually happened to me once, I figured it out when the ing module crapped out and as I was trouble shooting it I noticed a small amount of fuel on the drive way...... ended up being a loose clamp on the fuel supply line.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Electrical posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
converting transfer case np203 from part time back to full time blade12376 Transmission - Rearend 1 12-05-2011 07:53 PM
BBC stumble on part half throttle diamond mike Engine 2 04-07-2010 07:08 PM
Part-time customizers need advice Dreadlord Garage - Tools 37 04-08-2009 04:58 PM
part time rodder sgt_fixit Introduce Yourself 2 06-13-2007 05:14 PM
Best Part-Time Job nightrain_rod Hotrodders' Lounge 2 08-11-2003 05:22 PM


All times are GMT -6. The time now is 03:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.