radio? - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Interior
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 10-21-2006, 04:58 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Location: Michigan
Posts: 63
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
radio?

Ok so i have a 1988 chevy 1500... and im trying to fix her up. so today i decided i was gonna replace the back 4x6's because i thought they were blown. they were makign some funny poppign sound. So...i replaced them. the turned the key to see if it was fixed... Nope they still pop like crazy. so well what in the hell is makign them do that?... is it the radio?... i have the same ol stocker... so i dont know what the heck is going on... so any help i would really appreciate... and also the front ones dont even make noise. its really weird.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 10-21-2006, 05:09 PM
Member
 
Last wiki edit: Ford axle ratio codes
Last journal entry: Rear Suspension
Last photo:
Join Date: Aug 2005
Location: Prattsville
Posts: 6,388
Wiki Edits: 31

Thanks: 2
Thanked 58 Times in 54 Posts
does it happen with the engine shut off, key in aux position also? or just engine running? if it's just with the engine running, your getting RF from somewhere, could be ignition wires crossed/ incorrect wire ( non suppression, solid core ) or you could have problems with the alternator, if the diodes arn't working properly, it will allow backflow of electricity, and the radio will pick that up. often you will see dash lights/ radio face, getting brite and dark, also you will hear clicking from the speakers.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 10-21-2006, 05:13 PM
docvette's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Rebuild an alternator Last photo:
Join Date: Mar 2004
Location: Lafayette, california
Age: 62
Posts: 7,362
Wiki Edits: 12

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 3 Posts
Doc here,

Does this sound more like a cracking on audio peaks? rather than a Pop..Pop...Pop..?

And does it have an External power amp?

Does this occur when the engine is off as well as on?

The "Clipping" is usually a bad power output amp, or output Capacitor in the amp circuit..and usually comes from a long term partial load (quasi short) to ground on the output lines.. (Speakers)

If you have an External power amp, disconnect it from the radio and test the radio speaker outputs , If it plays good, get another power amp or dump it..If it does not play well, the radio audio Chip is headed south real soon..

Doc
__________________
Aftermarket Solutions
Electronic & Electrical
Innovations
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 10-21-2006, 05:40 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Location: Michigan
Posts: 63
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
it happends when its runnign and on aux... its just the stock set up. what ever rolled off the line in 1988 is what i have. and its a pop pop pop noise and it only comes from the back. Even when i replaced the speakers it still does it. the front ones wont make a sound if you turn the balance all the way to th front it still doesnt play anything. would replace the whole radio it self help fix it?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 10-21-2006, 07:13 PM
docvette's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Rebuild an alternator Last photo:
Join Date: Mar 2004
Location: Lafayette, california
Age: 62
Posts: 7,362
Wiki Edits: 12

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 3 Posts
Doc here,

Are you saying you get no radio ? If so the antenna has pulled out..and the pop is a bad plug wire...

If you are saying only half the system is working check the harness for cuts and poor mating at the plugs..

If your Saying it will only play CD/S in one mode and has no radio, and only a half an out put..the radio has a problem.

Doc
__________________
Aftermarket Solutions
Electronic & Electrical
Innovations
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 10-21-2006, 07:31 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Location: Michigan
Posts: 63
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
only the rear speakers play music when the radio is on. The front speakers dont make any nopise at all. But the rear speakers also pop. even after replaceing them. and at the back of the radio there isnt plugs. or atleast non that i saw. Maybe they are further back in the dash or somehtign but at the back of the radio the wires are just soldered in.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 10-21-2006, 07:42 PM
docvette's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Rebuild an alternator Last photo:
Join Date: Mar 2004
Location: Lafayette, california
Age: 62
Posts: 7,362
Wiki Edits: 12

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 3 Posts
Doc here,

The Player should have a plug at the rear if it is stock, and it should contain all the wires fro the speakers and the power, ground, power antenna, memory, and illumination.

The wires going rear may (or may not) be on a plug as it passes through the body..those are part of the problem. or the plugs if any.

The Fronts are another issue, maybe disconnected or the speakers are not any good anymore.. or maybe the front amp within the player is just dead..

First step is find out if the car has a remote power amp for the player..It was an option..usually under the drivers seat..see if that has power and ground.

If not , next step is using a known good speaker , go to each of the radio speaker outputs and ground and test that channel..if you have sound..it's the speaker (fronts) if not harness or player amp.

Doc
__________________
Aftermarket Solutions
Electronic & Electrical
Innovations
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 10-22-2006, 12:16 PM
Bryan59EC's Avatar
Car? Truck? Who Cares
 

Last journal entry: First week of December
Last photo:
Join Date: Jun 2006
Location: San Antonio, Texas
Age: 54
Posts: 2,367
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 21 Times in 19 Posts
This may or may not relate--

I had to send my Custom AutoSound stereo back for repairs

All radio stations were scratchy---CD played fine--for a while
One morning CD changer decided to quit working altogether
(units are over a year old---just installed recently)
Seemed nothing was wrong with the changer--but a cap was replaced in the head unit.
Reinstalled the system--still scratchy reception---CD okay
Gonna change the antenna next.--I was told to check the ground on the antenna. So after tightening, and running a ground wire from the anetenne to the body--Still scratchy reception.

I just hate it when new parts and accessories don't work
Could probably fill a pick-up bed with all the defective "new" stuff I bought.

Bryan
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Interior posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Old radio personalities and some help Halloweenking Hotrodders' Lounge 17 06-04-2007 12:49 AM
Any Satellite Radio listeners here? Help me decide s15laynrubba Hotrodders' Lounge 2 03-15-2004 08:47 PM
Radio dannimo Interior 6 01-19-2004 02:17 PM
1959 Buick "Electra" Radio Cruiseomatic General Rodding Tech 4 08-19-2003 06:29 PM
Radio Station Update Halloweenking Hotrodders' Lounge 8 07-28-2002 10:54 PM


All times are GMT -6. The time now is 12:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.