Rebuilt 4L60E, having issues. - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 11-27-2012, 10:08 AM
96lt4c4's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Oct 2009
Location: Bardstown, KY
Age: 34
Posts: 109
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rebuilt 4L60E, having issues.

I have rebuilt several of these and usually have good results. I take my time and check everything. The one I just built came out of a 93 Z71. It had the 3-4 clutch burnt up in it. This trans had been gone through before about 10 years ago the owner told me. I found a few shady things on tear down, missing screens, wiring harness clips broke, and the main plug silliconed into the case.

I did a lot of upgrades to this trans because the owner pulls a heavy trailor,

8 Clutches in 3-4
Sonnax Heavy pump slide spring
Sonnax .490 boost valve
Sonnax super hold 4th servo
New transgo sep plate
Plastic check balls
Sonnax pinless 1-2 3-4 and froward pistons
Beast shell
29 elemet double cage sprag
Sonnax check ball capsule for 2-3 shift
Had the pump resurfaced
New seal kit
New wiring harness
New converter

All the clutches besides the 3-4 were in good shape so I left them in. The only thing I did that I normally do not do is used the angle cut teflon seals (700R4) style on the pump stator that seats in the reverse input drum. I also used cut seals on the input shat. But, they are a newer style that have a notch interlocking type cut.

Anyway the trans seems to slip intermintent in reverse. It does drive forward but does not shift into 3rd. I can brake tourqe it in OD and it will chirp the rear tires. Sometimes it will brake tourqe in reverse. I put a pressure gauge on it and it showes about 65-70 psi at idle. It does not raise much if any in reverse. In OD it will jump way up to 200 or more if I brake tourqe it. The other wierd thing is in park it acts like its in gear, the engine will not rev like its in P or N. I have never seen one do this, I checked the linkage under the truck and its right.

I air checked all the clutches when I put it together and everyting seemed fine. I know the low reverse clutch is holding good because with a rubber tiped nozel it checks good, turns on and stay on until I remove the nozel. I am thinking a problem in the reverse input drum, cut lip seal during instal or the angle cut stator shaft seals to the reverse input drum. Any other ideas?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 12-01-2012, 09:04 PM
96lt4c4's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Oct 2009
Location: Bardstown, KY
Age: 34
Posts: 109
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
3-2 downshift solenoid clip was gone, solenoid popped out of the valve body. I bought the valve body from a local trans supply shop. It was a "known good used" part. It had all the solenoids on it. I figured they had tested everything so I stuck my new Sonnax parts in and stuck it on the trans. Never even thought to check for clips missing.

I had my mind set on it being the Teflon rings so I pulled the trans without removing the pan, and tore the trans down. I was inspecting the valve body and the 3-2 downshift solenoid fell out. The forward clutch got just a little toasty so I replaced it. I also used the solid rings on the pump and input shaft, then resized them.

Just drove it about an hour ago, she drives and shifts really nice..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 12-02-2012, 02:36 PM
joshp83's Avatar
owner of Prices Garage
 
Last photo:
Join Date: Jun 2011
Location: west virginia
Age: 31
Posts: 307
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 23 Times in 23 Posts
if u caught it quick enough your ok but when that soleniod comes out it dont take long to burn up the rev clutches been there
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 12-02-2012, 06:58 PM
96lt4c4's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Oct 2009
Location: Bardstown, KY
Age: 34
Posts: 109
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by joshp83 View Post
if u caught it quick enough your ok but when that soleniod comes out it dont take long to burn up the rev clutches been there
Low reverse clutch and reverse clutch in reverse input drum looked fine. Forward clutch was just a tad burnt.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 12-02-2012, 07:00 PM
96lt4c4's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Oct 2009
Location: Bardstown, KY
Age: 34
Posts: 109
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
It never did go in reverse, but did go forward. Only drove a mile.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rebuilt the Holley . . .went well but some issues came up. Siggy_Freud Engine 8 09-19-2011 08:43 PM
Rebuilt 4L60E problems FordFairlaneFella Transmission - Rearend 2 08-21-2011 02:56 PM
4l60e issues nskeeter99 Transmission - Rearend 2 03-30-2011 09:40 PM
just rebuilt 4L60e locks up stall engine when place in gear teddybeartruck Transmission - Rearend 16 03-29-2011 01:42 PM
rebuilt 327 issues 4lug39 Engine 6 07-10-2010 08:36 PM


All times are GMT -6. The time now is 09:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.