reverse but no foward - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 05-07-2006, 07:08 PM
Redman Racing
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: Philadelphia
Age: 33
Posts: 235
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
reverse but no foward

stock 2004r OZ

I was running someone and had me street tires on 245-60-15.
I footbrake it to about 2grand and let her rip.
she peels like usual and I getting ready to shift into second and it was like it shifted into nuetral on its own, I never even had a chance to get traction.

Its goes into reverse fine but - no foward in any gear sellection. any ideas???????

I forgot, trans fluid and linkage all good. there is no grinding or any odd noises when i shift into drive all there is is nothing like neutral

    Advertisement

Last edited by oldsmo; 05-07-2006 at 07:55 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 05-09-2006, 02:34 AM
65Stanger's Avatar
Check the water, check the oil
 
Last photo:
Join Date: Oct 2005
Location: California
Posts: 377
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Pull it. Needs a new one. (well, a good rebuild.)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 05-09-2006, 04:02 AM
poncho62's Avatar
Out of the Loop Moderator
 
Last wiki edit: Streetbeasts links
Last journal entry: at car show
Last photo:
Join Date: Oct 2003
Location: Hanover, Ontario, Canada
Age: 62
Posts: 16,864
Wiki Edits: 5

Thanks: 20
Thanked 250 Times in 203 Posts
Quote:
Originally Posted by oldsmo
stock 2004r OZ

I was running someone and had me street tires on 245-60-15.
I footbrake it to about 2grand and let her rip.
she peels like usual and I getting ready to shift into second and it was like it shifted into nuetral on its own, I never even had a chance to get traction.

Sounds like the lyrics from "409".......................

She's pooched..............
__________________
Ontario Rodders

Budget RVs
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 05-09-2006, 11:31 AM
Redman Racing
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: Philadelphia
Age: 33
Posts: 235
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by poncho62
Sounds like the lyrics from "409".......................

She's pooched..............
I pretty much know that it needs to be pulled and worked but I was wondering what clutch pack is toasted or what part is smashed. I was just trying for curiosity to see if someone can give me an idea of what to look for when I pull this thing apart.

Like I said, I can start the car and put it in reverse and hit the gas and she will move like new but put it in drive and NOTHING at all. I just find it wierd that the car was shifting so good and all of the sudden nothing.

I can't remember all the parts in a trans off hand but if reverse works that means the Band and what is the direct drum works?? What I am geting at is that maybe the forword clutch pack is toasted or something. Just trying to learn and test the knowlege we have here.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 05-10-2006, 11:37 AM
scrot's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Apr 2006
Location: In front computer
Posts: 449
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Last edited by scrot; 05-14-2006 at 07:29 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 05-10-2006, 07:50 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 2006
Location: Florida
Posts: 43
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
same thing happen to me 700r4

Pull the trans pan and check for broken parts in the bottom of it. My car would'nt go in reverse,1st,2nd or 3rd. It would only move in ODrive. Had the trans pulled and found out it was shot. Blew planetary, clutches completely apart. It was a TCI tranny. I had to get another tranny with some real guts.Check out MAD DOG TRANSMISSIONS.COM
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 05-10-2006, 09:45 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,075
Wiki Edits: 1659

Thanks: 324
Thanked 97 Times in 94 Posts
Quote:
Originally Posted by oldsmo
I pretty much know that it needs to be pulled and worked but I was wondering what clutch pack is toasted or what part is smashed. I was just trying for curiosity to see if someone can give me an idea of what to look for when I pull this thing apart.

Like I said, I can start the car and put it in reverse and hit the gas and she will move like new but put it in drive and NOTHING at all. I just find it wierd that the car was shifting so good and all of the sudden nothing.

I can't remember all the parts in a trans off hand but if reverse works that means the Band and what is the direct drum works?? What I am geting at is that maybe the forword clutch pack is toasted or something. Just trying to learn and test the knowlege we have here.

easy guess is the forward clutch pack is bad , broke . Mayb it tore the center out of the drum.

Mayb the sprag shelled it's self.

The band does nothing for reverse.

Weird that it was fine then it quit working? Not at all. People die suddenly every day that were fine an hour before.
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 05-11-2006, 09:10 AM
Jmark's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: phoenix
Age: 61
Posts: 4,808
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Quote:
Originally Posted by Crosley

Weird that it was fine then it quit working? Not at all. People die suddenly every day that were fine an hour before.
LOL, good one!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 05-11-2006, 09:26 AM
Redman Racing
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: Philadelphia
Age: 33
Posts: 235
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
true......

i knew a couple
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 05-11-2006, 10:01 AM
Redman Racing
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: Philadelphia
Age: 33
Posts: 235
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Now we are getting somewhere.

Thanks for the replies..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11 (permalink)  
Old 05-11-2006, 08:25 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,075
Wiki Edits: 1659

Thanks: 324
Thanked 97 Times in 94 Posts
Quote:
Originally Posted by Jmark
LOL, good one!

I've used that analogy for decades. Have personal experience.

I was not being a smart-alec, just making a point.

__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12 (permalink)  
Old 05-12-2006, 08:49 AM
Jmark's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: phoenix
Age: 61
Posts: 4,808
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Tony,, I thought it was really appropiate! And kinda funny too. Reminds me of the auction I used to go to here a few years back. If the guy was trying to sell something that you'd like to know if it worked or not, he always said "Last time it did run, it ran fine!"

Mark
Reply With Quote Quick reply to this message
  #13 (permalink)  
Old 05-12-2006, 09:21 AM
Redman Racing
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: Philadelphia
Age: 33
Posts: 235
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
After reading on the 2004r I am wondering if it was the the high rpm's that did. I been reading that the line pressures get real low with a motor that turns over 6 grand. I am wondering if the fact that I had been smoking the tires and the engine was so high in the rpms that I just completely smokes the clutches when it started to grab at like 6800 or so. That is what the rev limit is set at. I normally shift early to accommodate the wheel spin but that time I didn't.

Crosley when is the band applied?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #14 (permalink)  
Old 05-12-2006, 07:19 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,075
Wiki Edits: 1659

Thanks: 324
Thanked 97 Times in 94 Posts
Quote:
Originally Posted by oldsmo

Crosley when is the band applied?

2nd gear............
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #15 (permalink)  
Old 05-13-2006, 09:42 PM
Redman Racing
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: Philadelphia
Age: 33
Posts: 235
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
what video or book would you say is probably about the best that shows how to rebuild a 2004r???? I would also like to know what company offers the best complete rebuild kit? And if anybody has any pointers, like throttle valves, servos, shift kits. What will I need to do to get this thing mean enought to handle 450+ horse. I want hard neck snapping shifts. So lets here what yous got??????

Last edited by oldsmo; 05-13-2006 at 10:36 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Car Will Not Go Into Reverse?? HotRodMan Transmission - Rearend 15 05-22-2007 02:33 PM
Reverse idler gear chumbucket Transmission - Rearend 0 12-28-2005 05:20 AM
Making a reverse shape in sheet metal John Kelly Body - Exterior 4 12-16-2005 08:24 PM
foward or reverse valve body 1964chevelle Transmission - Rearend 3 04-26-2005 08:04 PM
350tranny. no reverse. Sonkey Transmission - Rearend 3 02-11-2004 11:31 PM


All times are GMT -6. The time now is 05:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.