Rumble in 3rd member? - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 05-17-2012, 07:44 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: Klamath Falls,Oregon
Posts: 24
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rumble in 3rd member?

Had 411 gears put in my 9" rear end. I now have a noise, a rumble and vibration, not under power or completely off the gas pedal. The noise is in the neutral spot when not accelerating or decelerating. I don't remember having this noise before I changed the gears. I suppose there is a possibility that it is a u-joint or an out of balance drive line. I tend to think it is in the rear end, because the drive line and u-joints are new as of approx 3200 miles ago.

Any ideas on what and how to check this?

Many thanks!!!
Bill

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 06-10-2012, 09:00 AM
The Flyin Wop's Avatar
Paisano
 
Last wiki edit: How to remove an ignition key lock
Join Date: Jun 2010
Location: Maryland
Posts: 53
Wiki Edits: 4

Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Having worked on Ford rear for many moons,usually if a "rumble" type noise means soimething is loose or has a crack in it making something move like a cracked carrier support cap.It could be possibly a pinion nut was not properly tighted down,caps,too much backlash or not enough.
A whine woulf indicate a bearing.Did the use the same bearings? Maybe they tighted the pinion down to tight.
That's a guideline,without bein there to hear it,could be anything Dude
Paisano
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 06-10-2012, 03:22 PM
cobalt327's Avatar
WFO
 
Last wiki edit: Intake manifold
Last journal entry: 1980 Malibu Wagon
Last photo:
Join Date: Mar 2009
Location: Atlanta
Age: 59
Posts: 5,037
Wiki Edits: 1616

Thanks: 128
Thanked 597 Times in 546 Posts
Quote:
Originally Posted by ogrebro
Had 411 gears put in my 9" rear end. I now have a noise, a rumble and vibration, not under power or completely off the gas pedal. The noise is in the neutral spot when not accelerating or decelerating. I don't remember having this noise before I changed the gears. I suppose there is a possibility that it is a u-joint or an out of balance drive line. I tend to think it is in the rear end, because the drive line and u-joints are new as of approx 3200 miles ago.

Any ideas on what and how to check this?

Many thanks!!!
Bill
The driving condition you are hearing the noise (the neutral spot when not accelerating or decelerating) is called "float". It sounds like a pinion bearing preload problem to me.

You can check the driveshaft phasing to be sure they didn't put it on wrong.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 06-11-2012, 01:30 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Location: Klamath Falls,Oregon
Posts: 24
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Finally figured this out. My pinion angle was too severe about 6 degrees out. Put a 4 degree wedge to tip the pinion up. Still had the noise and rumble but only about 30% of original. Rear u joint was bad. Only about 2k miles but at the severe angle it apparently ate the thing. New u joint and it's nice and quiet.
Thanks for the help!!
Bill
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3rd member identification allclassicsbefore70 Transmission - Rearend 2 07-12-2011 02:31 PM
Ford 9 Inch 3rd Member Identification My79Ford400ciF1504x4 Transmission - Rearend 2 10-08-2010 06:51 AM
9" 3rd member packaging Fergusonic Transmission - Rearend 1 12-11-2007 11:08 AM
'58 Chevy 3rd member Quick 58 Transmission - Rearend 0 10-18-2007 05:55 PM
Rear 3rd member swap 53Z Transmission - Rearend 4 10-12-2002 03:05 PM


All times are GMT -6. The time now is 06:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.