Runs Rough when Cold - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 07-03-2005, 01:26 AM
airman_turtle's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Nov 2003
Location: Louisa, VA
Age: 31
Posts: 180
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Runs Rough when Cold

I have been wondering lately, when i start my car in the morning after it sat all night, or at night when it sat all day it runs rough. I dont mean cold outside, i just mean when the engine is cold. It has been 70s-80s lately in the morning so its not cold by anymeans. So in the summer, i keep my choke fully open, to a point it doesnt shut at all.

could this rough idle and wanting to stall be that? should i still have the choke somewhat engaged? If i let it warm up for a few minutes by holding the gas down it runs just fine, its just that first start after a night or day of not running.

I dont think i need all my specs for this one, its probably a basic carburation answer im looking for.

thanks

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 07-03-2005, 01:34 AM
DoubleVision's Avatar
Not Considered a Senior Member
 
Last photo:
Join Date: Oct 2002
Location: Heart Of Dixie
Age: 40
Posts: 10,658
Wiki Edits: 0

Thanks: 15
Thanked 60 Times in 57 Posts
As you know, I run a road demon jr. and it runs like crap when the engine is cold, always runs super rich and will only stay running if I keep the rpms to around 1200 or better, it doesn`t have a choke, and a choke would likely only compound the problem. I`ve just lived with it even so I could live without it. When I drop in the new engine i`m going back to a Q-jet, I don`t like the downleg boosters on the primary side of the demon, it`s been a great carb other than that though. The only time it`ll start with the engine cold and idle fine is when the car has sat in the sun in 90 degree temps.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 07-03-2005, 07:38 AM
TurboS10's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Auto Terms and Definitions Used in Modern Engine T... Last photo:
Join Date: Sep 2002
Location: Texas
Age: 37
Posts: 3,463
Wiki Edits: 2

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hmm....I missed where he has a demon. I did not see what kind of carb we are talking about.

As a general rule, the engine needs to be much richer when it is cold than after it warms up. The good thing is that an engine will idle with a wide range of AFR. I never realized this fully until I started fooling with EFI. I just checked my warmup enrichment on my turbo engine. At 80 degrees I run 40% more than the normal amount of fuel at a warm idle. My engine idles at 13.8 AFR because it just seems to like that. That puts the AFR in the 9:1 range when I first crank it at 80 degrees ambient. Keep in mind my CR is around 9:1, cam is 230 dur @ .050 with 114lsa, which all can affect cold start enrichment(choke position for you).

Point of my ramblings is that an engine likes a very rich mixture when it first cranks up. This is what the choke does for you. If the mixture is right without choking then it is WAAYYY too rich when it gets up to temperature.

Just food for thought.

Chris
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 07-03-2005, 11:06 AM
airman_turtle's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Nov 2003
Location: Louisa, VA
Age: 31
Posts: 180
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
well I have a speed demon and my cam is 236 duration. It really doesn't bother me, but I just wanted to make sure that this is normal..or not a bad thing at that. I can deal with holdin' the gas down until it warms up. I'll just leave the choke open like I have it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 07-21-2005, 12:21 PM
airman_turtle's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Nov 2003
Location: Louisa, VA
Age: 31
Posts: 180
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ok then no worry,i got an LM-1 and when i have it idle at 13.5-14:1 when it is warmed up its like 11:1 when its cold...if thats how its supposed to be then im ok with it. My only question is...is this couple rich minutes, bad enough to foul plugs?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 07-21-2005, 12:35 PM
Technical Support Barry Grant
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: Dahlonega, GA
Posts: 1,503
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by airman_turtle
ok then no worry,i got an LM-1 and when i have it idle at 13.5-14:1 when it is warmed up its like 11:1 when its cold...if thats how its supposed to be then im ok with it. My only question is...is this couple rich minutes, bad enough to foul plugs?
Rasing the fast idle RPM may help this situation, but 11:1 should not foul your plugs out if it's only doing this when you're warming the engine up.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 07-21-2005, 02:25 PM
TurboS10's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Auto Terms and Definitions Used in Modern Engine T... Last photo:
Join Date: Sep 2002
Location: Texas
Age: 37
Posts: 3,463
Wiki Edits: 2

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Agreed with BG. I run about 10 or 11:1 if I remember right while it is cold. That will not foul the plugs at all.

Chris
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SBC runs rough at highway speed gearhead77 Engine 5 04-19-2007 12:00 PM
Very rough idle on cold start up? TravisT Engine 8 03-20-2004 07:43 AM
Pontiac 400 idles rough when hot jobu Engine 2 12-15-2003 01:31 PM
Advice? Truck running very bad in cold weather. firewood Engine 8 11-10-2003 06:30 PM
olds 455: engine idles rough when started cold. 98rocket Engine 5 05-09-2003 06:01 PM


All times are GMT -6. The time now is 04:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.