S-10 trans problem/question - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 05-17-2006, 11:04 AM
Jmark's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: phoenix
Age: 61
Posts: 4,815
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
S-10 trans problem/question

Friend just called me and asked about his truck. '97 S-10 4 cyl automatic.

Truck has approx. 50,000 miles and the trans has already been done once before. He got it a few months ago.

Said he has reverse, first is good, shifts to second and holds good, then thats it. No third or fourth. Says if he accelerates hard in second it does finally go into "something", as he put it. Maybe lockup? I dunno. In normal driving, there is nothing past second gear.

I was thinking broken sun shell but he DOES have reverse so I guess that rules that problem out?

Its been fine up until yesterday, then it just lost 3 and 4 all of a sudden.

This guy drives like a little old lady so hotrodding is not a possibility.

I called my son to see if his scanner could ck the trans but he doesn't have the tranny modules.
Short of having it towed to a trans shop, any ideas?

Thanks.

Mark

    Advertisement

Last edited by Jmark; 05-17-2006 at 11:28 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 05-17-2006, 02:24 PM
airworld2's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Mar 2003
Location: houston texas
Posts: 583
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
s 10

3-4 plates are burnt, thats what it sounds like and most likely.
__________________
airworld2
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 05-17-2006, 02:31 PM
ztoy's Avatar
speed freak
 
Join Date: Dec 2002
Location: Circleville, Ohio
Age: 60
Posts: 229
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Seems like I remember when my tranny in my 92 went out I lost 3 & 4 and the guy told me they both us the same band so they get twice the use. Had to get a rebuilt one.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 05-17-2006, 05:03 PM
Jmark's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: phoenix
Age: 61
Posts: 4,815
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Thanks Airworld..(don't know you real name :-).

Question. What would cause the 3-4 pack to burn up so quickly if it was in fact recently rebuilt? This guy drives so conservatively its pathetic. If he has it re-done again, is there something that can be done to help it last?

and for Tony,,,, Any recommendations on a good shop in central phoenix? Maybe close to 24st and Indian School area? (I don't think i'm quite up to the task of doing someone else's tranny quite yet! LOL)

Mark

Last edited by Jmark; 05-17-2006 at 05:48 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 05-17-2006, 07:16 PM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 8,099
Wiki Edits: 1659

Thanks: 340
Thanked 102 Times in 98 Posts
3-4 clutches have been a problem since day one on these trannys.

Why did it burn up so quickly after a rebuild? The re-builder replaced parts and did not adress the problem/cause .

Shop recomendation? I cannot help there.

sorry
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 05-17-2006, 08:40 PM
Jmark's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: phoenix
Age: 61
Posts: 4,815
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Thanks Tony. He's going to contact the seller and see who did the trans last. Maybe he'll get lucky! LOL Really a shame to have it take a dump so soon after being re-done. Such is life I guess.

Maybe I'll call Transtar and see who they may recommend.

Mark
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 05-17-2006, 09:27 PM
airworld2's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Mar 2003
Location: houston texas
Posts: 583
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
s10

soap box, check

some times the builder doesnt get the credit he is do, building the transmission is not the whole job, case in point my own shop truck my fathers 96 chevy 5.7 4l60e I built the tranny at 75000 miles almost 6 years ago after he passed away. about 8 months ago it started shifting soft and slipping when it shifted but I ignored it, well last week no 3rd no 4th. well after another rebuild done by yours truly
slip shifting,after kicking myself wondering what didnt I do replacing line pressure componets, well to make the point it wasnt the tranny but the computer causing low line pressure and that caused transmission failure
but if you cant control the quality of your work parts dont matter
how does the unit work after the rebuild that what matters
some shops work just to get the job out the door and getting the money ,some want to get it done right
__________________
airworld2

Last edited by airworld2; 05-17-2006 at 09:33 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 05-17-2006, 10:43 PM
Jmark's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: phoenix
Age: 61
Posts: 4,815
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
I guess that's the problem we are facing in finding a good shop that will cover all the bases and do the job so it lasts a little longer this time.

Does the 60e have a TV cable? or is it all by computer and throttle position? Wish I knew more so I could be more help. sigh.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 05-18-2006, 06:35 AM
tnsmith10's Avatar
when will it rain???
 
Last photo:
Join Date: Jul 2003
Location: where its very dry and dusty
Age: 43
Posts: 1,297
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Quote:
Originally Posted by Jmark
I guess that's the problem we are facing in finding a good shop that will cover all the bases and do the job so it lasts a little longer this time.

Does the 60e have a TV cable? or is it all by computer and throttle position? Wish I knew more so I could be more help. sigh.
no t.v. cable on a 4l60e. all electronic control
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 05-18-2006, 02:30 PM
Jmark's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: phoenix
Age: 61
Posts: 4,815
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Two last questions before I call my friend back.

1. He recently told me that when he checked the fluid, it was about 3" ABOVE the full mark, running in park. Could this cause the above problem?

2. Is there a way to check the computer to see if its sending the correct info to the trans for pressures?

I hate to see him sink a ton into it only to have the same thing happen 4 months down the road.

Thanks
Mark

************************************************

Just talked to my friend and told him the probably bad news and guestamated a cost of atleast $1500. He's leaving for a month vacation back east soon and is going to park it for now, too much money. He just went through forced retirement from Motorola and then was denied dissability for 2 years on conjestive heart failure. Trying to figure a way to sneek over while he's gone and pull the tranny and give it a shot!

Last edited by Jmark; 05-18-2006 at 05:34 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11 (permalink)  
Old 05-18-2006, 09:17 PM
airworld2's Avatar
Member
 
Last photo:
Join Date: Mar 2003
Location: houston texas
Posts: 583
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
s 10

snap on scanner with tranny trouble shooter for the info,best advise find another drum from a core supply loaded and ready to go with good plates.install new valve in pump for increased line pressure and line pressure solenoid. along with the rebuild
__________________
airworld2
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12 (permalink)  
Old 05-23-2006, 07:03 PM
Jmark's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: phoenix
Age: 61
Posts: 4,815
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Well, I had the opportunity to drive my friends truck today. He had called and thought maybe it wasn't messed up but since this is his first automatic, he wasn't sure on the shifting????????????????????????

Anyways, it does wind up more than normal between shifts but does have all 4 gears and L/U. Probably because its a 4 banger and needs to stay up in the power band more,,,,, I dunno,,,,, but it does work ok.

Mark
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
F-body differentials, 9 bolt Borg Warner vs. GM 10 bolt Mad Maggot Transmission - Rearend 8 02-17-2005 08:02 PM
Trans Down Shifting 71gtx Transmission - Rearend 0 04-15-2004 06:33 AM
Tranny help in a 79 Trans Am BudLight Transmission - Rearend 2 04-13-2004 08:01 PM
350 4x4 trans to 700R4 2x4 trans swap??? punk1c5040 Transmission - Rearend 1 02-01-2004 11:14 AM
10 0/0 theory dinger Hotrodders' Lounge 3 09-12-2002 08:14 AM


All times are GMT -6. The time now is 10:38 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.