silver metalic problem - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Body - Exterior
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 01-31-2006, 04:03 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jan 2006
Location: Spokane,WA
Posts: 148
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
silver metalic problem

Last night I sprayed the roof of a gto with nason bc/cc silver mixed 8-1/2-4.Spayed two medium coats with sata 2000 hvlp 1.4 mm tip.Had lots of mottling and stripping so i spayed several drop coats and ALMOST got it.sprayed at 29 psi with the trigger open like sata recommends,but i'm getting a very small pattern,about 5 inches,and its kinda football shaped.I've read about using clear activators to stabilize the metalics,is this needed when using nason basecoat activator?

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 01-31-2006, 04:35 PM
woodz428's Avatar
Troll Hunter
 
Last photo:
Join Date: Sep 2002
Location: Philo,Il
Posts: 2,702
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
A trick I have used for 40 years is to put some clean ball bearings or marbles in the gun and rattle it every so often to keep the metallic in suspension.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 01-31-2006, 06:56 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jan 2006
Location: Spokane,WA
Posts: 148
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Uh, my guns gravity feed wont a ball bearing plug the hole?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 01-31-2006, 07:15 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Apr 2004
Location: Georgia
Posts: 3,578
Wiki Edits: 0

Thanks: 10
Thanked 61 Times in 39 Posts
Where the cup screws on the little filter is not still there is it?
If it is throw it away and see what your fan does then.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 01-31-2006, 07:37 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jan 2006
Location: Spokane,WA
Posts: 148
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I never put the little strainer in,I just tried a 8-1/2-8,more reducer,got the pattern out to 6 inches.I noticed that my pattern is just slightly c shaped,barely noticeable.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 01-31-2006, 07:47 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jan 2006
Location: Spokane,WA
Posts: 148
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I think the pattern share was just my imagination or maybe wasn't holding the gun verticle.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 01-31-2006, 11:22 PM
Bee4Me's Avatar
Problem Child,Hard Case
 

Last journal entry: Strangest job I've ever done
Last photo:
Join Date: Jan 2005
Location: ARK.
Age: 57
Posts: 1,773
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
My trick for Nason silver is to go with about .25 -.5 more reducer using the standard 2:1 ratio and let the fan run wide open with the test pattern fading just a little on the ends. THis keeps the mottling and striping way down IMO. People try to get good coverage with the first coat and with the standard ratio,it's just too thick and this get's the mottling going good right off the bat.
The 1:1 is just too thin and it really doesen't cover then you get into more problems. I've shot quite a bit of it and this along with a wide fan is the trick IMO.
As for the activator,I don't use it at all unless I'm planning on some taping directly over it. I also will mix in about .25 of fast reducer if it's in medium temp range as Nason is slow as heck to flash anyway and this helps things along without over doing it with cooler weather on us.

Last edited by Bee4Me; 01-31-2006 at 11:30 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 01-31-2006, 11:42 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jan 2006
Location: Spokane,WA
Posts: 148
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'm sorry i'm a little confused.Are you saying to mix 2 to 1 and then 25 to 50 percent more reducer?I agree that a wide fan would help but with my fan wide open I only get about 5 inches,do you think the 1.4 tip is too small?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 01-31-2006, 11:53 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: sunnyvale
Posts: 14
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
nason

ive shot nason for about 15 years and i have always disliked there base coat system. with light colors like silver it is best to go with the slow reducer like
441 22 or low voc 441 66 .i use a sata 2000 with a 1.3 and it works fine .also
make sure to open the fluid as much as possible keep the gauge around 25, and
a medium wet coat and let it flash off and it should look right.also use a 1 to 1
mix ratio works best. you dont need activator even though it is called for. but if you must add one ounce per sprayable quart
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 02-01-2006, 04:54 AM
jcclark's Avatar
The Penny Pincher
 

Last journal entry: Hanging Bumpers
Last photo:
Join Date: Dec 2004
Location: Louisville, Ky. U.S.A.
Age: 61
Posts: 1,877
Wiki Edits: 0

Thanks: 4
Thanked 19 Times in 16 Posts
Another thing that helps in keeping the paint color even is keeping the
paint agitated in the cup. The best way to do that with a gravity gun
is to get a "devilbiss bag kit".
They make a kit with universal adapters. Then you can install zip-lock
bags in your cup for the paint to be "sealed" in.
That way you can shake your gun regularly and keep it mixed.
I even lay my gun on it's side in between coats.
It makes clean up a lot easier and you can even spray upside down
with this system. It's about $25.00 and sold at most gun stores

http://search.cartserver.com/search/...ds=DEVOMX70K48
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11 (permalink)  
Old 02-01-2006, 05:38 AM
Member
 
Last photo:
Join Date: Jan 2005
Location:
Posts: 3,707
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Quote:
Originally Posted by yeepman2
I'm sorry i'm a little confused.Are you saying to mix 2 to 1 and then 25 to 50 percent more reducer?I agree that a wide fan would help but with my fan wide open I only get about 5 inches,do you think the 1.4 tip is too small?
A five inch pattern just ain't ging to cut it on a silver metalic, how did you do the drop coat? I usually get enough material on to achieve full coverage, then apply one more coat and imediately go back with a drop coat. Hold the gun back about 12 inches and move it fast or dial the air pressure and fluid down so not much material is coming out, if done correctly the thin and evenly sprayed drop coat will melt into the previous coat and when it flashes off will be as smooth as a regular medium wet coat. If you do the drop coat wrong or are using a reducer that is too fast the drop coat will be more like overspray, have texture, and could lead to adhesion problems if it didn't merge with the previous coat. Add more reducer or mix in some intercoat clear during the drop coat if you've got a really tough color to thin it down for a more even application. Hope this made sense. Bob
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12 (permalink)  
Old 02-01-2006, 07:21 AM
Fat Freddy's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Dec 2005
Location: lebanon maine
Posts: 42
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
fat freddy

it sound s to me like your gun needs a good cleaning, with the pattern you are getting you may have to clean out the air nozzle
look at the front end and see if all of your air holes are cleaned out,
that is the first thing top look at if you are getting a "C" patern. as for all that metalic "TECH i can't help you much. i just lay down one very light coast letting it flash. and while waiting i watch the flake and see if it is laying down. if it aint then i add some more reducer. for the next light coat. if the flake lays down , then after the flash I hit it medium wet. and take a coffee break ............... then come back and give it a wet coat,
I"m not familar with youir specific paint, but this method was taught to me by an old fart , who could really NAIL it every time.. and it has worked for me since then.
BUt take a good look at that spray nozzle.. even if ya need a magnifyin' glass , get all them lil' holes spickin span cleaned out.
later in that dark cold garage,
Reply With Quote Quick reply to this message
  #13 (permalink)  
Old 02-01-2006, 08:15 AM
Bee4Me's Avatar
Problem Child,Hard Case
 

Last journal entry: Strangest job I've ever done
Last photo:
Join Date: Jan 2005
Location: ARK.
Age: 57
Posts: 1,773
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
That's correct. The math is confusing and why they have to do it this way is beyond me, 8:4 = 2:1, 8:8 = 1:1
Freddy is right on as "something" is wrong with the gun or air supply if you can only get a 5" fan even with the 2:1 ratio. Nason's metallic line is a PITA to use and their Silver is about the worst. I use their large flake metallic under kandy graphic's which is pretty but it takes some "adjusting" with the mix & gun to lay it out right. I've tried the 1:1 mix and it just doesn't spray well for ME, so I've just learned how I can use it best for ME and I seldom need a drop coat unless it's just a "bad" day.
I don't know what the "recommended" pressure for that gun is,but I'd bump it up 10 psi or so and try that. Silver needs a little extra sometimes to atomize it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #14 (permalink)  
Old 02-01-2006, 05:47 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jan 2006
Location: Spokane,WA
Posts: 148
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Found the problem,somehow the aircap on my new sata went askew.I dont think its been droped,so I pushed It back together and got my pattern back.Thanhs for all the advice guys.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	sata.JPG
Views:	68
Size:	286.4 KB
ID:	9789  

Last edited by yeepman2; 02-02-2006 at 05:50 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #15 (permalink)  
Old 02-02-2006, 04:53 PM
Fat Freddy's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Dec 2005
Location: lebanon maine
Posts: 42
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
fat freddy

HEY don't feel dumb if ya missed such a simple thing,
I just spent 15 days In central PA doing a dog on a hood, and all of my equipment decided to die or break on me, so what do ya think you'd feel like when folks are waiting for art, and ya spend 2 weeks just shoppin' and fixin stuff. Well glad ya got it up and runn in' REMEMBER CHILDREN, SOME TIMES WE HAVE TO CLEAN THE PLAYGROUND PO PO OFF OUR TOYS.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Body - Exterior posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
94 Dodge Transmission Electronics problem? Native Gearhead Transmission - Rearend 7 10-17-2006 10:00 PM
Wiring problem is driving me crazy pmeisel Electrical 7 07-12-2005 07:45 PM
Problem batch loading larger images cboy Hotrodders Site Suggestions and Help 10 03-23-2005 08:26 PM
*&%##*^#!! starter problem solved!!!! 85 vette Engine 12 02-22-2005 08:12 AM
Newest Transmission problem RObs71Nova Transmission - Rearend 4 01-30-2005 07:00 AM


All times are GMT -6. The time now is 04:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.