starter - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board -- Hot Rod Forum

Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
lost password?   |   register now

LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 09-11-2002, 05:59 PM
Join Date: Dec 2001
Location: Macedonia, Ohio
Age: 79
Posts: 318
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Post starter

I have a 64-66 Chevy 283. The motor will turn over fast enough to take a compression test with the spark plugs out but will hardly turn over with them in. I know there are shims that you can put between the starter and bell housing. I don't have any in now. How can you tell if you need them? Are there different thickness shims and are they available? Thanks for your help, you guys have been a big help in the past. I didn't know I was so dumb about relatively simple things. Maybe I'm getting old.
Jerry <img src="confused.gif" border="0">

[ September 21, 2002: Message edited by: fred56 ]</p>

Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
  #2 (permalink)  
Old 09-11-2002, 07:12 PM
Quepas00's Avatar
Join Date: Sep 2002
Location: Corona, CA
Posts: 68
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

My first thought would be to blame the battery.You've probably already done that. Next would be the starter and third would be the shims. Yes they do have shims for the starter but if it turns over good without the plugs in it should be OK. NEXT.......

(Don't forget the post and cables)

[ September 11, 2002: Message edited by: Quepas00 ]</p>
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 09-15-2002, 05:21 AM
slider in wa's Avatar
Slider in Wa.
Last photo:
Join Date: Aug 2002
Location: Benton City Wa.99320
Age: 64
Posts: 700
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Check all battery connections and make sure you have a clean tight ground at battery and between engine and frame. Pull your starter and have it checked for starter draw.
Slider in Wa.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 09-15-2002, 06:24 AM
dklong's Avatar
Last photo:
Join Date: May 2002
Location: sussex nb canada
Age: 50
Posts: 258
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts

try retarding the timing , to much base timing will cause an engine to roll over slow and hard, check batt cables for good connections and grounds, if everything is ok ,test your batt if ok, then remove the starter and take it to a rebuild shop and have it load tested.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Please select your insurance company (Optional)


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 09:43 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright 1999 - 2012. All Rights Reserved.