sun tach wiring - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Electrical
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 09-20-2002, 11:18 AM
bullheimer's Avatar
NEVER use credit cards!
 

Last journal entry: car with tt2's, (stockers going back on)
Last photo:
Join Date: Jan 2002
Location: North of Seattle
Posts: 2,532
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 5 Posts
Post sun tach wiring

hi, i gotta basic $40 sun tach, and i took it off and don't remember where the wires go, anybody know where to put the black, white, red and green wires?

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 09-20-2002, 01:49 PM
BstMech's Avatar
NYOFP4RJ3CHRIS
 
Join Date: Sep 2002
Location: TN. In the corporate states of America
Age: 41
Posts: 1,552
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Post

Black: ground Red: hot ("key on" fuse panel) Green: "tach" (HEI) or coil White: Headlight dimmer switch (for your face light)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 09-23-2002, 09:45 AM
bullheimer's Avatar
NEVER use credit cards!
 

Last journal entry: car with tt2's, (stockers going back on)
Last photo:
Join Date: Jan 2002
Location: North of Seattle
Posts: 2,532
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 5 Posts
Talking

thanksBM!!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 12-28-2003, 11:21 AM
New Member
 
Last photo:
Join Date: Dec 2003
Location: Waynesville, MO
Posts: 17
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
wiring for sun tach II

I just ourchased a Sun Tach II. The green wire goes to the neg side of your dist. The white goes to a instrument panel light wire that is on when you turn your lights on. The red goes to a12v spot when your key is on and the black is ground.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 12-28-2003, 12:36 PM
bud-23's Avatar
Are we having fun yet?
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: east san diego co. ca.
Age: 72
Posts: 215
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
If you have a MSD setup the green goes to the tach output on the MSD box and NOT the coil.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 12-28-2003, 12:47 PM
New Member
 
Last photo:
Join Date: Dec 2003
Location: Waynesville, MO
Posts: 17
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I just realized, when I purchased this 65, the ignition has been changed. It doesn't have the old style distributor or coil setup. I guess it is all in one now. I am going to have to figure ou where the green while goes on mine now.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 12-28-2003, 01:03 PM
bud-23's Avatar
Are we having fun yet?
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: east san diego co. ca.
Age: 72
Posts: 215
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
should be the negative side of the coil.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 12-28-2003, 01:14 PM
New Member
 
Last photo:
Join Date: Dec 2003
Location: Waynesville, MO
Posts: 17
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
the didtributor system on this car doesn't have a coil that I can see. It is all built into the distributor mechinism I guess.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 12-28-2003, 05:35 PM
New Member
 
Last photo:
Join Date: Dec 2003
Location: Waynesville, MO
Posts: 17
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I figured it out. The coil wire from the tach goes to the brown wire in the three wire plg.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 12-28-2003, 09:18 PM
BstMech's Avatar
NYOFP4RJ3CHRIS
 
Join Date: Sep 2002
Location: TN. In the corporate states of America
Age: 41
Posts: 1,552
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Or, if you look right beside the power wire on the cap (marked "Batt"), there's a plug-in that's marked "Tach".
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11 (permalink)  
Old 12-28-2003, 09:38 PM
New Member
 
Last photo:
Join Date: Dec 2003
Location: Waynesville, MO
Posts: 17
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I saw that. But didn't realize there was another plug underneath. I will know next time. Thanks so much.

How do you add a photo under your name?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12 (permalink)  
Old 12-28-2003, 09:45 PM
BstMech's Avatar
NYOFP4RJ3CHRIS
 
Join Date: Sep 2002
Location: TN. In the corporate states of America
Age: 41
Posts: 1,552
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
I don't remember where to send it, but you submit your photo and Jon will put it in your avatar.

This is an old thread and I just realized that Bull called me BM.
My wifes a nurse, so I know that BM stands for Bowel movement (sp?)!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #13 (permalink)  
Old 01-06-2004, 11:12 PM
r8ptan8's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: Duncanville, Texas
Age: 28
Posts: 63
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hey all. I have a little $40 sunpro tach and I can't figure out why it is not working. I am sure it is hookd up right. I hope anyways. But my ignition system is the Ford TFI IV setup on my 85' f-150 300 inline six. Any advice you guys can give me will greatly be appreciated.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #14 (permalink)  
Old 01-09-2004, 12:18 PM
bullheimer's Avatar
NEVER use credit cards!
 

Last journal entry: car with tt2's, (stockers going back on)
Last photo:
Join Date: Jan 2002
Location: North of Seattle
Posts: 2,532
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 5 Posts
there probably is a little switch for 4-6-8 cylinders on the back but still it should be moving. if it isnt moving at all it's probably junk, but at least look for a switch first

oh yeah, thanks for digging this post up because i still havent put my tach on, lost the info above, and was wanting to install it again!!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #15 (permalink)  
Old 01-09-2004, 11:56 PM
r8ptan8's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: Duncanville, Texas
Age: 28
Posts: 63
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
no problem man... Yeah I found the switch and it still don't move at all. It is starting to really bug me alot cause I got it for christmas and I still don't have working. I heard that I mght need a tach filtering kit to make it work on TFI IV ford ignition. But thanks for the input man.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Electrical posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 09:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.