Surprizing wear for over 300k miles - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Engine
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 12-16-2012, 11:09 AM
Member
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: N Ga.
Posts: 690
Wiki Edits: 0

Thanks: 28
Thanked 60 Times in 55 Posts
Surprizing wear for over 300k miles

When I removed the rod bearings I saw something that really gave me a shock. They looked like about 100k miles or less. I was expecting to see more copper. Same with the mains. There's one rod bearing missing, I think I may have chunked it, but it's the same as the others.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	possum 006 [800x600].jpg
Views:	189
Size:	144.7 KB
ID:	69839   Click image for larger version

Name:	possum 004 [800x600].jpg
Views:	239
Size:	138.0 KB
ID:	69840  

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 12-16-2012, 01:03 PM
Banned
 
Last photo:
Join Date: Jun 2005
Location: St. Louis, MO
Age: 31
Posts: 9,544
Wiki Edits: 0

Thanks: 20
Thanked 404 Times in 377 Posts
the big question is- what oil? I assume this was a completely stock engine too? what filter?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 12-16-2012, 01:06 PM
killerformula's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Carburetor
Last journal entry: Clean up
Last photo:
Join Date: Oct 2003
Location: Northeast
Age: 36
Posts: 3,536
Wiki Edits: 3

Thanks: 30
Thanked 39 Times in 26 Posts
Was there an issue that caused you to tear it down or did you just think it was time for a fresh start?

K
Reply With Quote Quick reply to this message
 
  #4 (permalink)  
Old 12-16-2012, 04:15 PM
Banned
 
Last photo:
Join Date: Nov 2012
Posts: 2,482
Wiki Edits: 0

Thanks: 173
Thanked 363 Times in 332 Posts
Quote:
Originally Posted by ap72 View Post
the big question is- what oil? I assume this was a completely stock engine too? what filter?
doesn't matter, if it wasn't rebuilt in it's life time, it's because of
efi.. and it's cold starts..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 12-16-2012, 04:36 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: N Ga.
Posts: 690
Wiki Edits: 0

Thanks: 28
Thanked 60 Times in 55 Posts
Quote:
Originally Posted by ap72 View Post
the big question is- what oil? I assume this was a completely stock engine too? what filter?
Completely stock engine,
Castrol GTX 20-50 since I've owned it, (got it with about 97k on it) Switched to Castrol High mileage at about 180k.
AC Delco filter. Allways.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 12-16-2012, 04:41 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: N Ga.
Posts: 690
Wiki Edits: 0

Thanks: 28
Thanked 60 Times in 55 Posts
Quote:
Originally Posted by hcompton View Post
I would bet its been rebuilt in its life time. How are the bores do they measure stock? Been to the dealer for major engine trouble they may have replaced them without telling you all the details.
Never had an overhaul that I know of. If it did, it would have been done 253,000 miles ago, I got it with 97k on it, from the guy that bought it new, many years ago.
Bores are fine, with negligable wear, You can almost catch your fingernail on the ridge. I ran a hone through the bores, and ridge was gone, musta been just carbon.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 12-16-2012, 04:46 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: N Ga.
Posts: 690
Wiki Edits: 0

Thanks: 28
Thanked 60 Times in 55 Posts
Quote:
Originally Posted by killerformula View Post
Was there an issue that caused you to tear it down or did you just think it was time for a fresh start?

K
Yes there was an issue. It developed a solid miss, and losing coolant.
So I figured a head gasket. And with that many miles there's no way I'd do the heads, and not the rest. If it wasn't such a nice car, I'd not even fool with it. Thought about getting a new engine from GM, but when I got the heads off, I decided to save the money for something else.

I'm totally amazed at this engine. and how it's held up.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 12-16-2012, 04:48 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: N Ga.
Posts: 690
Wiki Edits: 0

Thanks: 28
Thanked 60 Times in 55 Posts
Quote:
Originally Posted by gearheadslife View Post
doesn't matter, if it wasn't rebuilt in it's life time, it's because of
efi.. and it's cold starts..
If a Quadrajet Carburettor = efi, then mabe so.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 12-16-2012, 05:14 PM
Banned
 
Last photo:
Join Date: Nov 2012
Posts: 2,482
Wiki Edits: 0

Thanks: 173
Thanked 363 Times in 332 Posts
Quote:
Originally Posted by st3gamefarm View Post
If a Quadrajet Carburettor = efi, then mabe so.
nope,, but most don't keep the q-jet in tune so . the choke washes the walls at start up..
the oil didn't get that much better..
and why efi engines can go 7-10k on oil and carbs go 3-3500..
cold starts..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 12-17-2012, 05:09 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: N Ga.
Posts: 690
Wiki Edits: 0

Thanks: 28
Thanked 60 Times in 55 Posts
Quote:
Originally Posted by gearheadslife View Post
nope,, but most don't keep the q-jet in tune so . the choke washes the walls at start up..
the oil didn't get that much better..
and why efi engines can go 7-10k on oil and carbs go 3-3500..
cold starts..
That only works when All the parts of the EFI system are working properly.
A bad temp sensor can wash down the cylinder walls, an' fill the oil pan with gas, faster that you can say scat.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11 (permalink)  
Old 12-17-2012, 05:16 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: N Ga.
Posts: 690
Wiki Edits: 0

Thanks: 28
Thanked 60 Times in 55 Posts
Quote:
Originally Posted by hcompton View Post
I used to use gtx 20-50 since it was so thick it really does keep things lubed its slow to roll down the cylinder walls. Clearly good for bearings as well. I may need to switch back since i notice most new oil smells pre burnt these days. Works great in really hot running engines.

Things get changed and the customer never knows sometimes. Just got a bill larger than normal. I seen a turbo put on a brand new car and wasted the motor cause the rings and plated bore was not up to the job and it failed. Engine was rebuilt and the customer picked it up. We tried to explain but he just said you got it worked put right? So i am sure that guy had no clue what was done to his motor. Sometimes mechanic make mistakes and just fix them and think its ok not to say anything since they fixed it. You can usally identify oem parts over replacement check the back and see what the name is on them gm marks everythng twice at least. They are un read able usally but they are marked. After market bearing always have a size on the back next to the name.
This is all factory stuff. So anything done, would have been done prior to 97k miles, at the dealer. I perform all my own maintenance. Back in the late 70's/early 80's, I started using Castrol, because it was reccomended by the only manufacturer (at that time) to give a standard 100k mile warrenty. So I figure that while the big 3 were offering 60k, and the other was offering 100k and reccomending Castrol, I'd run it too.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12 (permalink)  
Old 12-18-2012, 04:28 PM
496CHEVY3100's Avatar
Built Not Bought
 

Last journal entry: 53 ad3100
Last photo:
Join Date: Jul 2012
Location: Appalachia GA
Posts: 1,002
Wiki Edits: 0

Thanks: 1,752
Thanked 1,114 Times in 769 Posts
Very possible not rebuilt ,I just pulled 5.7 out of my 88 silverado 4x4 with 338771 miles Never rebuilt ,purchaced new ,pulled becacse of flat lobe on cam ,i replaced valve seals at 229000 because smoke at startup ,cured problem shows little wear in cyl & bearings look good purchaced ,NEW LONG BLOCK from GM for 1775.00 with 5 yr 100,000 warranty ,could not rebuild mine for that price after machine work & parts
Reply With Quote Quick reply to this message
  #13 (permalink)  
Old 12-18-2012, 07:35 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Feb 2004
Location: N Ga.
Posts: 690
Wiki Edits: 0

Thanks: 28
Thanked 60 Times in 55 Posts
Glad to see I'm not the only one with good service out of a SBC.

As to startup, I just fire it up and go. I don't believe in letting it sit and "warm up". I think that does more harm than good, and it will warm up quicker while working, than Idleing.
Reply With Quote Quick reply to this message
The Following User Says Thank You to st3gamefarm For This Useful Post:
496CHEVY3100 (12-18-2012)
  #14 (permalink)  
Old 12-18-2012, 08:03 PM
496CHEVY3100's Avatar
Built Not Bought
 

Last journal entry: 53 ad3100
Last photo:
Join Date: Jul 2012
Location: Appalachia GA
Posts: 1,002
Wiki Edits: 0

Thanks: 1,752
Thanked 1,114 Times in 769 Posts
Yea ive had goog luck with all my sbc engines ,the truck i am speaking has had lots of idle time ,running power converter ,slow speed thru wood hunting cutting firewood , working in rock quarry pullong air compressor boat trailor .30 ft camper you could say it has ben abused since new still with yery good service ,i am building big block chevy now for 53 chevy p/u hope to get as goog service from it

Last edited by 496CHEVY3100; 12-18-2012 at 08:10 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Engine posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
tire wear??? gofastz Suspension - Brakes - Steering 10 01-19-2011 05:51 PM
How many miles of city driving to break in, before freeway miles TNshadetree Engine 6 09-24-2010 05:37 PM
how many miles is to many woodmanscott@hotmail Off-Topic 5 07-11-2008 12:39 PM
How many miles? WakBordr7387 Transmission - Rearend 2 07-11-2005 01:19 PM


All times are GMT -6. The time now is 02:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.