T-350, what happened to engine braking? - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 10-22-2012, 06:53 PM
Proud LOSER
 
Last photo:
Join Date: Mar 2008
Location: Ottawa
Posts: 1,747
Wiki Edits: 0

Thanks: 50
Thanked 245 Times in 212 Posts
T-350, what happened to engine braking?

So driving home today, was goofing off a bit, and left an intersection pretty hard, OK, real hard, shifted to second, and had a real weird smell, and a "ting" noise for just a second. Must a been real loud to year it over my exhaust, kept driving home, and all seemed fine, but I knew my trans was a bit low, had been for a week or so, get home, check it, its way low, which would explain the lazy 2-3 shift and slow reverse engagement, fill back up, it took 2 liters....oops. take my kid to his bball game, and it shifts beautifully, but realized I have no engine braking in second gear. Like zero....at any speed. Down shifting and lifting will let it settle down to idle speed, I get back in the gas and it flashes to where it should be and just keeps on going....no issue, what the hell did I break? Just got home, made a few full tilt passes on my road (countryside road lol) and it works flawless, except for still no engine braking, fluid is clean, doesn't smell burnt,,,.....any ideas? Th350 behind a mildish small block....411 gears if it matters....any input would be appreciated....
Dave

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 10-23-2012, 04:24 AM
Proud LOSER
 
Last photo:
Join Date: Mar 2008
Location: Ottawa
Posts: 1,747
Wiki Edits: 0

Thanks: 50
Thanked 245 Times in 212 Posts
Nothin? I can't be the only one this has happened to? Lol....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 10-23-2012, 08:49 AM
S10xGN's Avatar
Gotta love a turbo!
 

Last journal entry: Body on Frame today.
Last photo:
Join Date: Aug 2004
Location: Port Neches, TX
Age: 61
Posts: 1,639
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 58 Times in 55 Posts
Hopefully, some of the regulars will chime in here. You prolly lost a band anchor pin or fried the lining. I can tell you, years ago I installed an ATI full manual VB into a T-400 and the instructions called for the removal of some bands. I called them and was told the trans would have no engine braking in any gear. I could leave them in, but they would never be activated...

Russ
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 10-23-2012, 04:10 PM
Proud LOSER
 
Last photo:
Join Date: Mar 2008
Location: Ottawa
Posts: 1,747
Wiki Edits: 0

Thanks: 50
Thanked 245 Times in 212 Posts
Quote:
Originally Posted by S10xGN View Post
Hopefully, some of the regulars will chime in here. You prolly lost a band anchor pin or fried the lining. I can tell you, years ago I installed an ATI full manual VB into a T-400 and the instructions called for the removal of some bands. I called them and was told the trans would have no engine braking in any gear. I could leave them in, but they would never be activated...

Russ
And I have seen that as an option in the manual vb as well, and at least now I get to know what it feels like before ordering one lol....but really, Im wondering if there is now stuff floating around my trans, and am I OK to finish the season as it is....and really do wonder what the heck happened....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 10-27-2012, 04:44 AM
SSedan64's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Dec 2007
Location: Macon, GA.
Age: 50
Posts: 6,016
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 46 Times in 46 Posts
May have smoked the Intermediate Band, since you mentioned a smell. It provides engine braking in L2.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 10-28-2012, 06:05 AM
F-BIRD'88's Avatar
Yada Yada Yada
 
Last photo:
Join Date: Oct 2005
Location: Ontario, Canada
Posts: 9,451
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 320 Times in 317 Posts
Do not get a full manual valve body for a street car.
Possible band failure, possible 2nd gear sprag failure or is about to fail.
If you ran it at WOT with low fluid level you nay have smoked the clutches and the band too.

Why are you operating this transmission with low fluid?
If your car is hurtin' ,,,needs repairs don;t beat on it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 10-28-2012, 10:21 AM
Proud LOSER
 
Last photo:
Join Date: Mar 2008
Location: Ottawa
Posts: 1,747
Wiki Edits: 0

Thanks: 50
Thanked 245 Times in 212 Posts
Quote:
Originally Posted by F-BIRD'88 View Post
Do not get a full manual valve body for a street car.
Possible band failure, possible 2nd gear sprag failure or is about to fail.
If you ran it at WOT with low fluid level you nay have smoked the clutches and the band too.

Why are you operating this transmission with low fluid?
If your car is hurtin' ,,,needs repairs don;t beat on it.
Honestly, in a mad rush to get everything done, I simply forgot to top it up....stoopid rookie mistake......that being said, I do have a back up TH350 in my shed, and that will be my rebuild core over the winter. And it gets weirder, been driving it the last few days, and Fri night went out with some buddies to screw around a bit. Still runs fine, still shifts fine, and now has engine braking in 2 again....,so friggen weird....but really, I have maybe a couple weeks left till the snow flies.....so I will run it as is, if it brakes, I will hook it home and pull it over the winter. 3500 b&m converter.....and you say a manual vb isn't a good idea? How come?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 10-28-2012, 08:07 PM
vinniekq2's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2012
Location: BC,Canada
Age: 56
Posts: 7,339
Wiki Edits: 0

Thanks: 289
Thanked 703 Times in 679 Posts
turbo 350?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 10-28-2012, 08:10 PM
vinniekq2's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2012
Location: BC,Canada
Age: 56
Posts: 7,339
Wiki Edits: 0

Thanks: 289
Thanked 703 Times in 679 Posts
you will lose 3rd gear next. You can upgrade to the 400 if you dont mind the H.P. loss. My 80 Camaro ate a couple t-350s so I put a 400 with manual shift body and never had a problem.The cost is only a few dollars more than a 350.move the cross member back 2 inches.Hope your exhaust is not an issue?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 10-29-2012, 05:19 PM
Proud LOSER
 
Last photo:
Join Date: Mar 2008
Location: Ottawa
Posts: 1,747
Wiki Edits: 0

Thanks: 50
Thanked 245 Times in 212 Posts
Quote:
Originally Posted by vinniekq2 View Post
you will lose 3rd gear next. You can upgrade to the 400 if you dont mind the H.P. loss. My 80 Camaro ate a couple t-350s so I put a 400 with manual shift body and never had a problem.The cost is only a few dollars more than a 350.move the cross member back 2 inches.Hope your exhaust is not an issue?
Yah its a 350, and I have a spare so will likely just rebuild that and try not to do anything too stupid this time. Nope, no exhaust issue, home built sidepipes lol.....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11 (permalink)  
Old 11-01-2012, 07:47 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Location: 10312
Posts: 135
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
coast breaking

i agree with sedan 64 you smoked your intermedite band
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12 (permalink)  
Old 11-04-2012, 02:37 PM
Proud LOSER
 
Last photo:
Join Date: Mar 2008
Location: Ottawa
Posts: 1,747
Wiki Edits: 0

Thanks: 50
Thanked 245 Times in 212 Posts
Quote:
Originally Posted by anglia427 View Post
i agree with sedan 64 you smoked your intermedite band
Driving the car since this happened, trans started acting normal again, engine braking etc, all was normal....wth? How does something like this come and go, then, last night, made 2,full tilt passes right through the top of third gear, on the second one, I slowed down, went to turn on my road, clicked it to second, again, no more engine braking......passed my house, small tour through the country side where I live, drives fine, shifts fine, still no engine braking tho....today, went to pick up my kid, same same, no changes....on our way home he asks me to crank it up just once, so I do.....get to my street, engine braking is back.....I'm completely confused lol.....checked shifter cable adjustment, its good, checked fluid, its full and reasonably clean, doesn't smell burnt.....I just don't get it....
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strange thing happened on a 350 chevy. AndersonRacing44 Engine 3 11-30-2010 05:29 PM
Engine wants to die when making sharp corner or braking hard and fast jmichaelre Engine 12 06-04-2010 01:25 PM
1985 C-6 truck tranny, no engine braking effect fast68 Transmission - Rearend 40 02-04-2008 05:55 PM
Dont Wan't Engine braking in TH350 Blazin__ Transmission - Rearend 9 01-08-2006 04:54 PM
no engine braking in th350 chayes6942 Transmission - Rearend 3 07-04-2005 01:18 PM


All times are GMT -6. The time now is 09:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.