TH350 3rd gear slipping? - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 04-10-2006, 03:20 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 2006
Location: Defiance, MO
Posts: 2
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
TH350 3rd gear slipping?

Hi all! I'm John and I'm new to the forum. My hotrodding days are few and far between these days due to spending most of my time with an '83 CJ7, but I still do what I can to eek out whatever performance it'll give me. I have swapped a GM SB into it with Holley EFI and a TH350. The TH350 is where I'm having the problem and I've noticed that you all seem to have some very knowledgeable people on this forum, and I'm losing my mind trying to figure this one out, so I thought I'd ask.

I just recently had this tranny rebuilt. After I put it in, things seemed to be working fine. When the tranny is cold, it shifts perfectly - I've adjusted the modulator to set the shift firmness where I like it. However, once the tranny warms up, 1 to 2 always shifts fine, then 2 to 3 shifts fine but will only seem to stay in 3 for a short while. After that it seems to slip. If I pour the RPMs to it, it will still pull a little, but I can also shift it down to 2 both manually and through the kickdown and it works normally. Reverse works fine. I do notice that 1 is tighter than normal, but, other than that, it works fine. Someone told me this could be the governor, but I'm just not convinced. Do any of you have any thoughts on this?

I realize that my post doesn't fit in here just right, and I apologize for that, but I really do appreciate any help you might be able to offer.

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 04-10-2006, 06:20 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 2006
Location: Ohio
Posts: 12
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi John:
Without seeing the trans it is a little hard to tell but it sounds like you have an internal problem that will call for removal, but first check your TV cable setting. Unlock the retainer and then go wide oprn throttle and relock retainer and see if that helps. You can check the govenor by pulling it out of the case and hold it by the gear to allow butterfly weights to open then with the other hand close and open the butterflies watching the valve inside the govenor to see if it moves up and down with the opening and closing of the weights. Other than that you may need to check v/body, and check balls and then internally.

Jack
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
TH350 and what happened to 2 gear? Fryksten Transmission - Rearend 5 02-25-2004 07:46 AM
tranny slipping 3rd gear..... 73monte Transmission - Rearend 1 12-20-2003 02:22 PM
th350 no 2nd gear mkolstad Transmission - Rearend 2 07-10-2003 08:56 AM
th350, no third gear ummduh Transmission - Rearend 2 04-03-2003 03:44 PM
New TH350 Starts out in 3rd gear? roygrimm Transmission - Rearend 2 01-22-2002 07:37 PM


All times are GMT -6. The time now is 11:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.