th400 front pump seal question - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 06-29-2006, 03:38 PM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Oct 2005
Location: canton mi
Posts: 56
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
th400 front pump seal question

does that front pump seal and ring just come out? the seal came out, but not the metal ring and i cant seem to get it out. I took the pump out to see if it would make it easier to come out but it didnt really. I noticed it had loctite on it, is that why its so hard to get off? or do i need to open up the pump and tap it out from behind? please help! thanks!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 06-29-2006, 06:59 PM
Jmark's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: phoenix
Age: 60
Posts: 4,787
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
I wouldn't open the pump. Usually, you can get under the edge of the metal seal from the outside edge and pry it up a little. If it still won't come out, I grab that bent edge with some vice grips and lever it out.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 06-29-2006, 07:07 PM
Classix_Lover's Avatar
Music soothes the soul
 

Last journal entry: Wiring finished finally
Last photo:
Join Date: Jul 2005
Location: League City, TX
Age: 25
Posts: 584
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Don't open that pump unless you know how to put it back together properly which isn't hard to do at all but you need to have everything match up properly and know what it is you're looking at so I don't recommend opening it up either. Get a flathead and try to tap up the lip of the seal a little bit from the pump with a hammer, then you should be able to pry it out. Why someone would put loctite on a seal amazes me..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 06-30-2006, 12:12 AM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Oct 2005
Location: canton mi
Posts: 56
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Jmark
I wouldn't open the pump. Usually, you can get under the edge of the metal seal from the outside edge and pry it up a little. If it still won't come out, I grab that bent edge with some vice grips and lever it out.
ok, thank you. i will go out tomorrow and try some more.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 06-30-2006, 12:14 AM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Oct 2005
Location: canton mi
Posts: 56
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Classix_Lover
Don't open that pump unless you know how to put it back together properly which isn't hard to do at all but you need to have everything match up properly and know what it is you're looking at so I don't recommend opening it up either. Get a flathead and try to tap up the lip of the seal a little bit from the pump with a hammer, then you should be able to pry it out. Why someone would put loctite on a seal amazes me..
im familiar with transmission pumps but i just never remember having much trouble taking that front seal out. the loctite isnt really on the seal, just the metal race the seal sits in, but i have to replace that metal race or whatever it is called as well. but i agree, i do NOT think there should be loctite on it...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 06-30-2006, 11:39 AM
Jmark's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last photo:
Join Date: Sep 2003
Location: phoenix
Age: 60
Posts: 4,787
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
It may not be actual Locktite, but the red coating that is on the metal sleeve of the seal. Most come with it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 07-01-2006, 08:22 AM
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Oct 2005
Location: canton mi
Posts: 56
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
thanks for the help guys, it only took me like 15 minutes the other day, i was just being impatient. thanks for the help!
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
55 Chevy Fuel Pump Question shad88 Engine 3 05-02-2006 03:50 AM
Forgot to prelube front pump! is it a problem? supercab78 Transmission - Rearend 2 07-02-2005 09:02 PM
Fuel pump question tom_scott Engine 3 03-11-2003 05:16 PM
mech fuel pump question Chevy_SS10 Engine 8 10-03-2002 07:52 AM
Question for Edelbrock Performer fuel pump owners HotRodF100 Engine 1 07-20-2002 04:47 PM


All times are GMT -6. The time now is 08:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.