THM 200 downshift - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 05-26-2006, 04:22 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: NC
Posts: 154
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
THM 200 downshift

I was wondering if there are any adjustments to make, or if I just need to overhaul the trans to get it downshifting at appropriate times.

My complaint is not the forced downshift, that still works fine (as the car's manual says, at 1/2 throttle under 40 mph and full throttle under 70 mph). The trans doesn't seem to downshift when I am at very low speeds. Mostly when I brake to turn a corner, all the way down to 5 mph, I'll still be in 3rd gear with the 2.41 rear trying to accelerate up a hill. Most of the time I just pull the column shifter into 2nd, but I can't believe this is working properly. It also doesn't seem economical if I have to floor it every time I turn a corner.

The TV cable is adjusted properly, and the trans still shifts fine. It'll hold out in 1st and 2nd appropriately if I start from a dead stop. Occasionally I notice a slight slip between 2-3 during slow accelerations, but the trans does have almost 150k original miles on it. Any suggestions?

Thanks,
-Michael

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 05-27-2006, 10:26 AM
jvsapp's Avatar
just a gearhead in paradise..
 

Last journal entry: last ones for now.
Last photo:
Join Date: Oct 2002
Location: Hawaii
Posts: 459
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
how's the fluid? changed regularly? shouldn't be brown. also the level?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 05-27-2006, 11:00 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: NC
Posts: 154
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Yeah, the it's good now. When I got the car it had original fluid, 120k miles. Had the seals done back then, and fluid was changed. Just a couple months ago I changed the fluid and filter, about 150k miles. It did have a small pile of black dust under the pickup, I suppose the clutches are starting ot wear out.

Checked it the other day, the level is fine and the new fluid is clean and not burnt.

This non-downshift has been happening as long as I can remember. Unless I come to a complete stop, it will not drop out of 3rd until I really floor it and force a downshift.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 05-27-2006, 09:09 PM
jvsapp's Avatar
just a gearhead in paradise..
 

Last journal entry: last ones for now.
Last photo:
Join Date: Oct 2002
Location: Hawaii
Posts: 459
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
hmm.. kind of sounds like what happenes to me when the the vaccum line comes off my T350. but i am not sure if the 200 has a vaccum line. from a dead stop, it would only shift when i manual shift it. but wouldn't downshift unless i come to a stop or manual shift it. then i gotta crawl under my truck and hook it back up.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 05-28-2006, 08:40 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: NC
Posts: 154
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
The 200 only uses the TV cable, no vac modulator. As long as I come to a dead stop it will start in 1st and be fine. Sometimes if I come almost to a dead stop it will downshift, but I think it should shift much earlier. 5 mph in 3rd gear doesn't really work too well!

The odd thing is, the trans usually doesn't upshift out of 2nd until I get over 10 mph (very slow city streets), so it should downshift back once I get under 10, no?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 05-28-2006, 12:48 PM
jvsapp's Avatar
just a gearhead in paradise..
 

Last journal entry: last ones for now.
Last photo:
Join Date: Oct 2002
Location: Hawaii
Posts: 459
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
hmm... got me then.. not sure had a trans shop take a look?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 05-28-2006, 06:35 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: NC
Posts: 154
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
No I haven't had it to a trans shop. I was hoping one of the experts on this forum could suggest what the problem might be. I could rebuild the trans, but I'm not going to pull it out on a whim.

It could be the way the TH200 worked from the factory, I know it was never a performance trans. Or if it's a bad governor, control valve, etc, I could look into fixing those.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 05-29-2006, 12:53 AM
jvsapp's Avatar
just a gearhead in paradise..
 

Last journal entry: last ones for now.
Last photo:
Join Date: Oct 2002
Location: Hawaii
Posts: 459
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sorry man, wouldn't know... not a trans expert either. i was just trying to help get it to the top of the list. i had a post for a 66 impala, but that died somewhere with no one responding to it. hope someone else can help.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
200 4r starts in 2nd. No part throttle downshift. yesgo Transmission - Rearend 12 05-18-2006 01:49 PM
THM 350 for a THM 700-R4 BigHogToy Introduce Yourself 1 10-14-2005 07:48 PM
HP rating on a THM 200? meschnebly Transmission - Rearend 6 06-06-2003 04:08 PM
THM 200, CBC 350 or TH 350???? 78novaman Transmission - Rearend 4 11-25-2002 02:34 PM
thm 200 toThm350 question. Cynsguy Transmission - Rearend 5 08-24-2002 10:14 PM


All times are GMT -6. The time now is 06:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.