tranny suddenly stopped shifting to 3rd. feels like it go into neutral - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 11-21-2012, 05:18 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 9
Wiki Edits: 0

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
tranny suddenly stopped shifting to 3rd. feels like it go into neutral

shifting fine that morning. when i left work that evening it shifted fine. than when i stoped and heading up the brigde it shifted 1 and 2 but when it went to 3 it felt like it went to neutral. it gave no worning. it was 2 quarts low on fluid. is it burn up or could something else be wrong.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 11-24-2012, 09:04 PM
blwilliams's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 93
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 20 Times in 19 Posts
How was it after you added the missing atf?
Did the atf smell burnt?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 11-25-2012, 05:41 AM
Jim Rockford's Avatar
World Famous VF-14
 

Last journal entry: Cleaned it up...
Last photo:
Join Date: Dec 2008
Location: Virginia
Age: 42
Posts: 411
Wiki Edits: 0

Thanks: 10
Thanked 0 Times in 0 Posts
Why can you guys not provide more info, whats is it in? how old is it, do you know what type of transmission you have? it really helps us answer the question alot faster than trying to guess what you have.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 11-27-2012, 07:25 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 9
Wiki Edits: 0

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
2003 gmc sierria z71

its a 03 gmc z71 with the 4l60e. i also found out that it has been rebuilt twice within the last 3 years. do u have anyway idea why it has to b swapped out with another 03 model. is there anuway to modify an 02 tranny were it will work.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 11-27-2012, 07:28 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 9
Wiki Edits: 0

Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
fluid

adding fuild had no effect. it has lost a little of the red tint and has a little burnt smell
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 11-27-2012, 09:58 PM
blwilliams's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 93
Wiki Edits: 0

Thanks: 1
Thanked 20 Times in 19 Posts
Looks like your going to be working on the transmission.
For starters why don't you drop the pan and see if there is anything obvious?
If you find lots of clutch material or anything else that does not belong in the pan, start looking for another trans or plan on fixing the one you have.
If the trans has been rebuilt twice already there is probably some problem in the valve body causing repeated failures.
Sorry for you bad luck.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 11-27-2012, 10:30 PM
gearheadslife's Avatar
MentalMuffinMan
 
Last photo:
Join Date: Nov 2012
Posts: 1,949
Wiki Edits: 0

Thanks: 80
Thanked 219 Times in 206 Posts
check the pink wire for power,
when the ign switch is starting to fail, it loose power to the pink wire in the trans connector and the trans goes into limp home mode, 1+2 no 3 or o/d
more trans get rebuilt because of this..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 11-27-2012, 11:14 PM
JeffB's Avatar
Registered User
 
Last photo:
Join Date: Jul 2006
Location: Phoenix,AZ
Age: 68
Posts: 1,562
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 65 Times in 58 Posts
Before you burn it up any worse by driving it take it to a shop so they can run a code check on it,that will tell you a lot better than us guessing at it.Usually when a 700R4 or 4L60e computer version loses 3 & 4th gear it means the 3-4 clutch pack is fried,it's probably overhaul time
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 11-28-2012, 05:08 AM
Crosley's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: Bar under the dash
Last photo:
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 7,987
Wiki Edits: 1659

Thanks: 258
Thanked 86 Times in 83 Posts
Quote:
Originally Posted by gearheadslife View Post
check the pink wire for power,
when the ign switch is starting to fail, it loose power to the pink wire in the trans connector and the trans goes into limp home mode, 1+2 no 3 or o/d
more trans get rebuilt because of this..
Limp mode as you call it is 3rd gear in a 4L60E trans.

No 12 volt power to trans it would be in 3rd gear.

This trans has burned up the 3-4 clutch pack. Trans has not been properly rebuilt if it has burned the same pack a few times previously.

As I mentioned in another post by this member, there are wire harness and PCS mhz rating differences from 2002 to 2003 trans design.

A DIY can not switch the valve bodys , there are items to watch and check. You can switch the harness and PCS between valve bodys
__________________
Some people are like Slinkies... Not really good for anything, but they still bring a smile to your face when you push them down a flight of stairs.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
89 F250 5.8L not shifting to 3rd mike 96 ws6 Transmission - Rearend 3 07-20-2011 05:26 AM
turbo 350 not shifting into 3rd waynekllm Transmission - Rearend 1 07-01-2010 08:01 PM
TH350 shifting HARD into 3rd gear. junior stocker Transmission - Rearend 8 05-21-2009 08:17 PM
350 turbo tranny not shifting to 3rd actionphilson Transmission - Rearend 1 11-17-2005 06:22 PM
C-6 tranny not shifting in 3rd 66 T-Bird Transmission - Rearend 1 09-13-2005 08:22 PM


All times are GMT -6. The time now is 09:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.