Transmission, Converter or ? - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 09-20-2008, 07:41 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Mar 2004
Location: Montreal, QC, Canada
Age: 51
Posts: 31
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Transmission, Converter or ?

I went for a ride with the 69 this afternoon and came back home with it on a flat bed truck.

The car stopped to accelerate when I shifted (under hard acceleration) from 1st to 2nd or 2nd to 3rd (TH-350), I don't really remember on which shift it happened. The transmission was running fine before this.

The engine seem to be running fine except that it seems to be loaded a bit. Nothing happens when I move the transmission lever, no forward no reverse.

I will remove the bell housing cover to verify if the flexplate & stall converter are spinning.

My neighbour, was telling me that it could be that the Stall Converter broke.

The question I have is do they break and what are symptoms when I does?

Something to do for winter!

Thanks, Daniel.

    Advertisement
__________________
Daniel,
1969 SS-350 Hugger Camaro
1995 Black Camaro
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 09-20-2008, 08:24 PM
C-10's Avatar
Revolution Calling
 

Last journal entry: Poverty caps live on.
Last photo:
Join Date: Apr 2008
Location: Nashport, Ohio
Posts: 920
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 6 Times in 6 Posts
Quote:
Originally Posted by FBody
The car stopped to accelerate when I shifted (under hard acceleration) from 1st to 2nd or 2nd to 3rd (TH-350), I don't really remember on which shift it happened. The transmission was running fine before this.

The engine seem to be running fine except that it seems to be loaded a bit. Nothing happens when I move the transmission lever, no forward no reverse.
Based on the info, sounds to be broken trans pump gears. A pressure check can head you in the right direction. Passenger side at rear.

pic.
.
.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	test.JPG
Views:	60
Size:	166.7 KB
ID:	32601  
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 09-22-2008, 07:13 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Mar 2004
Location: Montreal, QC, Canada
Age: 51
Posts: 31
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
If the Torque Converter is shot, I will still have a pressure ready?

If the Torque Converter is shot, can I only replace it, or do I also need to get the tranny rebuilt?

Thanks, Daniel.
__________________
Daniel,
1969 SS-350 Hugger Camaro
1995 Black Camaro
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4 (permalink)  
Old 09-22-2008, 07:19 PM
C-10's Avatar
Revolution Calling
 

Last journal entry: Poverty caps live on.
Last photo:
Join Date: Apr 2008
Location: Nashport, Ohio
Posts: 920
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 6 Times in 6 Posts
Quote:
If the Torque Converter is shot, I will still have a pressure ready?
Kinda cryptic. I think I understand.

The torque converter has nothing to do with pump pressure unless the snout is sheared off or something. (the TC snout drives the pump inner gear)

A pressure check is one of the first things to diagnose a problem with an auto trans...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 09-22-2008, 07:29 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Mar 2004
Location: Montreal, QC, Canada
Age: 51
Posts: 31
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for the quick response C-10.
__________________
Daniel,
1969 SS-350 Hugger Camaro
1995 Black Camaro
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 09-30-2008, 07:54 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Mar 2004
Location: Montreal, QC, Canada
Age: 51
Posts: 31
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi C-10,

I'm going to verify the pressure on the weekend.

What pressure should I expect with the car in park and the engine running between 750 to 1000 rpm?

Thanks, Daniel.
__________________
Daniel,
1969 SS-350 Hugger Camaro
1995 Black Camaro
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7 (permalink)  
Old 09-30-2008, 08:02 PM
C-10's Avatar
Revolution Calling
 

Last journal entry: Poverty caps live on.
Last photo:
Join Date: Apr 2008
Location: Nashport, Ohio
Posts: 920
Wiki Edits: 0

Thanks: 2
Thanked 6 Times in 6 Posts
Park/neutral - 55-75 psi
Low and D2 - 85-110
Drive - 60-90
Reverse - 85-150

1000 rpm brakes applied.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8 (permalink)  
Old 09-30-2008, 08:08 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Mar 2004
Location: Montreal, QC, Canada
Age: 51
Posts: 31
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for the quick response C-10!
__________________
Daniel,
1969 SS-350 Hugger Camaro
1995 Black Camaro
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9 (permalink)  
Old 03-21-2009, 04:18 PM
Member
 
Last photo:
Join Date: Mar 2004
Location: Montreal, QC, Canada
Age: 51
Posts: 31
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Spring arrived yesterday and I got the 1st gen bug, I getting ready to take it out, especially that the 2010 are about to come out I cannot be Camaro less.

I finally took the the time to hock-up a gauge on the transmission side port this afternoon.

I have 60psi in neutral and more when I put in in speed. I can now conclude that the transmission front pump is good and that its my Torque Convertor that is defective.

It now time to shop for a replacement Torque Convertor...
What would you recommend (Make, Model and RPM), I have a TH-350, 3.73 Gears and 26.1" tires?

Is it Ok to replace the torque without rebuilding the transmission? I will of course change the tranny oil.

Thanks, Daniel.
__________________
Daniel,
1969 SS-350 Hugger Camaro
1995 Black Camaro

Last edited by FBody; 03-21-2009 at 04:23 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10 (permalink)  
Old 03-21-2009, 10:47 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Location: cold upstate NY
Posts: 85
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
It sounds like you broke the sprag in the converter. When you pull it apart remove the converter from the trans then reach with your finger down in the hub of the converter and you'll feel a splined portion and try to rurn it both clockwise and counterclickwise. It should only turn in one direction if it does turn both ways the sprag is bad. This indicative of to much power and not enough sprag. Buy or have this converter rebuilt with a mechanical diode or what is called a spragless converter and eliminate any further trouble. Good Luck!

Last edited by red65novawagon; 03-23-2009 at 05:26 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
86 Chevy k10 4x4 700r4 , converter question frontierstorm Transmission - Rearend 0 05-29-2008 12:02 AM
Transmission swap: TH250 to TH350 Torque converter issues. 35oldstruck Transmission - Rearend 5 05-21-2008 04:43 PM
Help tuning 383 for street use strokey Engine 29 04-11-2008 06:51 PM
Torque converter leaked out fluid?? 84Z Transmission - Rearend 2 08-13-2006 10:32 PM
tricks for motor/transmission alignment? killerformula Engine 24 07-03-2004 02:00 AM


All times are GMT -6. The time now is 02:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.