T-350 Tranny Starts off in 2nd.. - Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board
Hotrodders.com -- Hot Rod Forum



Register FAQ Search Today's Posts Unanswered Posts Auto Escrow Insurance Auto Loans Advertise
Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board > Tech Help> Transmission - Rearend
User Name
Password
lost password?   |   register now

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (permalink)  
Old 02-22-2014, 04:42 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 2
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
T-350 Tranny Starts off in 2nd..

Ok. I bought an 1980 el camino with a 350 and 350 tranny not running. When i got it it had a flat tire, pumped the tire up and the car started rolling!!! First thing i did was check the linkage on the tranny and of course it was disconnected, bolt was missing so i bought a new bolt and put it back on, no more rolling... Fast forward 2 months when i get the motor running good and im ready to go for first test drive and notice when i put it in drive it starts off in second so obviously i try to down shift from D to 2 to 1 and when i get to 1 it slams on the brakes. Whole car stops and wont even roll like its in park!!! If i put it back in drive it takes off in 2nd again and off i go but it wont take off in first and when you manually put it in 1st it's like its in park. ANY help would be appreciated. Oh btw, first thing i thought obviously was maybe i hooked the linkage up wrong, but then i thought to myself if that was the case then why is everything else in working order? Park is park, reverse is reverse, and drive is drive. So If anyone has a clue please help!!!! Thanks

    Advertisement
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (permalink)  
Old 02-22-2014, 06:33 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 87
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 6 Times in 4 Posts
You are going to have to pull it and have it gone over.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3 (permalink)  
Old 02-22-2014, 06:58 PM
Banned
 
Join Date: Nov 2012
Location: Florida
Posts: 2,438
Wiki Edits: 0

Thanks: 195
Thanked 461 Times in 410 Posts
can you put it thru 1st second and 3rd manually
Reply With Quote Quick reply to this message
 
  #4 (permalink)  
Old 02-22-2014, 07:00 PM
Crosley's Avatar
Global Moderator
 
Last wiki edit: T-350 rebuild tech
Last journal entry: 1962 Morris Minor 1000
Join Date: Nov 2002
Location: ... USA
Posts: 9,575
Wiki Edits: 1659

Thanks: 1,277
Thanked 359 Times in 320 Posts
Welcome to Hotrodders.

I edited the thread title

We dont use PLEASE HELP !!!! HELP !!!! in thread titles here.

The members here are very helpful and knowledgable. there is no need to beg for assistance
__________________
Dont worry how old you are... it is the mileage on your body that adds up.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5 (permalink)  
Old 02-22-2014, 07:06 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 2
Wiki Edits: 0

Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ok. Thanks, Im just in dire need of an answer. I'm truly stumped. @killeratrod, No it dosnt shift manually. Well it will shift manually from 2nd to drive but if you go down to 1st it just acts like it slams into park anliterally wont go anywhere like you have the brake applied
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6 (permalink)  
Old 02-23-2014, 02:55 PM
T-bucket23's Avatar
Hotrodders.com Moderator
 
Last wiki edit: Engine basic condition - how to check
Join Date: Aug 2005
Location: Massachusetts
Age: 62
Posts: 6,391
Wiki Edits: 26

Thanks: 34
Thanked 360 Times in 305 Posts
I would be suspicious of the linkage, especially where it was disconnected. When you put it in park does it not roll?
__________________
Artificial Intelligence is no match for Natural Stupidity



Chet
Reply With Quote Quick reply to this message

Tags
1st gear, el camino, th350, tranny

Recent Transmission - Rearend posts with photos

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Hot Rod Forum : Hotrodders Bulletin Board forums, you must first register.
Please enter your desired user name (usually not your first and last name), your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
TH 350 trans starts in 2nd sometimes(?) Groucho Transmission - Rearend 8 03-06-2012 06:40 PM
torqueflite 727 starts in 2nd Overdriv Transmission - Rearend 16 05-23-2010 11:31 PM
4l80e 4x4 starts off in 2nd BINZER Transmission - Rearend 2 10-26-2009 08:14 PM
94 454 with a 4l80e 4x4 starts off in 2nd KaliforniaBigBlock Transmission - Rearend 1 07-27-2009 01:05 AM
200 4r starts in 2nd. No part throttle downshift. yesgo Transmission - Rearend 12 05-18-2006 02:49 PM


All times are GMT -6. The time now is 07:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright Hotrodders.com 1999 - 2012. All Rights Reserved.