Hot Rod Forum banner
1 - 15 of 15 Posts

·
Registered
Joined
·
19 Posts
Discussion Starter · #1 ·
This may be long and somewhat confusing so bare with me. I have a stock 56 Belair 265 cu.in V-8 two barrel carb powerglide. The problem is upon acceleration it falls flat on its face like it is out of fuel. This is what I have done thus far.
New carb (actually have tried three carbs) no change in condition
new points, plugs, condenser no change
new coil and resistor no change
totally by passed gas tank and fuel pump with secondary systen no change
cleaned and freeded up the exhaust manifold heat riser no change
tried two new distributors no change
reset carb float level no chage
timing is slightly advanced played with it no change
Car starts right up idels smooth and takes acceleration fine with no load runs fairly well once you get over 20MPH completely cuts out from a dead stop or if you try to take off quick it simply stalls and dies. I have NO idea of what to do moving forward any ideas?
 

·
Registered
Joined
·
19 Posts
Discussion Starter · #2 ·
hcomptom,
new battery wireing all new new coil we did check dwel and voltage all were fine it acts exactly like a fulty accelator pump but I have tried many new and other carbs no luck. In the chevy manual they discuss the heat riser i assume it it supposed to be closed when engine is cold to direct heat to the intake & carb then after warmed up it opens to allow exhauust to flow out the exhaust hav you ever had issues with this?
 

·
Registered
Joined
·
19 Posts
Discussion Starter · #4 ·
The generator is also brand new and voltage reuglator when installes and polorized voltage was right on. I will do some voltage checks and check the ground also. Any other thoughts ? Would you know of anyone who is an expert on these engines I could call?
 

·
Registered
Joined
·
671 Posts
I maybe wrong, but check for a vacuum leak, Father in law had the problem many many years ago on 55 chevy. Just drove him crazy. was going to sell the car and a old guy sprayed the base of the carb with staring fluid and it stubbled. Gasket on bottum of carb was leaking. Give that a try.
 

·
Registered
Joined
·
19 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Engine issues

I did spray some wd-40 around the base of the carb. as well as the intake I didn't see any visible signs of a leak the accelerator pump squirts two strong squirts of fuel when I hit the throttle when not under a load. I even put a carb. off a running car on and it made NO difference. I'm pretty good at this stuff and my BRO is a professional engine builder this has us both stumped !!!!
 

·
Registered
Joined
·
624 Posts
With all you said you checked out, this can't be it, but the symptoms sound exactly like a clogged fuel filter. Enough gets through to start and idle, but not enough to keep up with accelleration. When you tried the different carbs and separate fuel system, did you still use the same line with the same filter in it?
 
1 - 15 of 15 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top