Hot Rod Forum banner
1 - 5 of 5 Posts

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter · #1 ·
How long would it take to damage the piston rings & motor by driving a short distance in cold cold weather.Could driving a car every morning at 8:00a.m. in freezing winter weather for 2 or 3 weeks damage the motor & piston rings? Also, my car is losing a half quart of oil per week sometimes but theres no blue smoke & just got a new oil pan (but it was not dripping oil on floor before that) so I was told the oil is going out the tail pipe which appears to be lined with black shoe polish.So, second question is how many more miles do you think I can get out of this 93 Topaz?:):welcome:I just spent 850 on the oil pan,water pump, & fuel filter.By the way, I am not a man.
 

·
Registered
Joined
·
12,338 Posts
If you have a good and honest mechanic near by,get that tech to look at it. They have a tool called a " leak down tester" and they can gather a lot of info from this.There are so many variables its hard to say,,,,
 

·
Registered
Joined
·
9,050 Posts
Absolutely no damage. If it has the proper oil and coolant. Systems working OK. Michigan people start em up at down to -20 degreesF and drive them to work quite often. During the winter season.

We don't know the present miles. But, these motors, un abused, with proper maintainence, go well into the 2 hundred thou figures.

How many miles on this 1/2 quart of oil usage? Older cars will use some oil. Abused ones use more.
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter · #4 ·
No, it did not get hot.The oil pan was about to start dripping & I don"t want any oil on my drive-way because I paid 9,000 dollars for the drive-way cement & the water pump was leaking ,also, so that is why that was re-placed.Then when I went to pick up the water pump I mentioned to the salesperson that it had stalled a few times & she suggested it might be the fuel pump ,so I bought one& took it with me back to the repair shop & they probably just put it in because I had it but,maybe, I didn"t need it. Anyway, my car does not stall anymore & everything is fixed except when I first start it up the tensioner belt makes a slight "chirping" sound.I was told they should have re-placed the water pump belt when the water pump was re-placed but that was not done. I know I need a new car because I was told that last year because the bottom is rusting out but a little caulk keeps the wetness out(my idea) & it really works,however, this one rides better than the new ones I drove. I drove a new Focus,Fusion,& Hyundi & when I got back in my Topaz it was a relief(like being back in the saddle again.)The Hyundi salesman even drove my Topaz because I asked him if he could figure out why I liked it better ,& all he said was that it needed new struts which it doesn"t. I know it won"t last forever but I was just wondering how long it might last.I am really worried because I had to add half a quart of oil after driving only about 300 miles.The motor sounds ok & it doesn"t sound old or unusual.
 
1 - 5 of 5 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top