Część 12487544 to kompletny, gotowy do uruchomienia (Turn Key) zestaw silnika. Long block to część 19210008, która jest płaskim hydraulicznym popychaczem krzywkowym z głowicą Vortec i jednoczęściowym tylnym uszczelnieniem głównym. Jeśli używasz automatycznej skrzyni biegów, jest to gotowe do użycia z kołem zamachowym, które pasuje do tego wału korbowego, jeśli używasz drążka, musisz uzyskać koło zamachowe, które pasuje do tego wału korbowego. Cam 24502476 to skrzynia tylko łagodna krzywka uliczna, hydrauliczny płaski popychacz. Popychacz 5232720 to zwykły popychacz produkcyjny.
Ta krzywka wykorzystuje długą rampę, którą trudno znaleźć w literaturze na temat jej zerowego do zerowego skoku. Kilka lat temu zmierzyłem to na stole warsztatowym za pomocą bloków Vee, w przybliżeniu 292/300 przy początkowym skoku około 0,004 do 0,006 cala z 212/225 stopniami przy 0,050 cala. Wysokość krzywki wynosi średnio 0,290 wlotu i 0,300 wylotu, co podnosi reklamowane 0,435/0,460 przy skoku zaworu za pomocą wahacza 1,5. Długie rampy są sposobem, w jaki GM łagodzi prędkość podnoszenia, aby przedłużyć żywotność krzywki i popychacza.
Podsumowując, wolę używać oleju specyficznego dla docierania z ciągłym obrotem 2000 obr./min przez 20 do 30 minut. „Ryzyko” to wczesne wytarcie krzywki i popychacza. To nie jest powszechne, ale też niespotykane. Awaria wymaga dużo pracy, ponieważ miska olejowa musi zostać opuszczona, przód silnika musi zostać zdjęty aż do pokrywy rozrządu włącznie, wlot musi zostać zdjęty. Nie zastanawiamy się nawet nad tym, czy i jak spłukać wióry z silnika, ale powyższe byłoby typową naprawą typu „zrób to sam” lub naprawą gwarancyjną w warsztacie. Dodaj do tego stracony czas i niedogodności. Stare powiedzenie „zapłać mi teraz lub zapłać mi później”. Należy wziąć pod uwagę, że instrukcje fabryczne są pisane przez doświadczenie doświadczonych inżynierów i techników z infrastrukturą i wiedzą ogromnej korporacji za nimi. Wyobrażam sobie, że ci ludzie rzadko przyjeżdżają do silnika z źle ustawionym rozdzielaczem, wyciekami płynu chłodzącego lub oleju, które wymagają dużo rozruchu i majstrowania, aby go uruchomić, lub muszą wyłączyć się, jeśli się uruchomi, wtedy dzieje się coś OSIF (Och „kupa”, zapomniałem).
Nie mówię ci, co powinieneś zrobić, ale staram się zminimalizować moje powroty, więc robię rzeczy na trudną drogę.
Bogie